Foto:
Foto:
Po Bushevem mnenju je Šaronov načrt enostranskega umika iz Gaze priložnost za Palestince.

Bush je dodal, da državi ne bosta omahovali v prizadevanjih za demokracijo, ter ponovil, da vztraja pri 30. juniju kot datumu za predajo oblasti.

Blair: Naloga ne bo lahka
Blair je ob tem zagotovil, da Velika Britanija stoji ob boku ZDA, in dodal, da je nalogo treba končati, čeprav ne bo lahka. Irak je bil po njegovih besedah pod Sadamom Huseinom podvržen brezmilostni tiraniji. Pozdravil je tudi načrtovani umik Izraela iz Gaze, a opozoril na časovni načrt bližnjevzhodne četverice, ki je po njegovem mnenju edina realna podlaga za rešitev krize.

Bush podpira izraelski načrt
Ameriški predsednik je izrazil upanje, da bi se pogajanja med Izraelom in Palestino vendarle začela. Izraelski načrt enostranskega umika iz Gaze, ki predvideva ohranitev nekaterih naselbin na Zahodnem bregu, a prepoveduje vrnitev palestinskih beguncev, izgnanih leta 1948, je označil za priložnost. "Palestincem ponuja oblikovanje reformirane, pravične in svobodne vlade. Palestinsko vodstvo mora ssprejeti izziv," je dejal Bush.

Nova resolucija o Iraku
Britanski premier se je srečal tudi z generalnim sekretarjem ZN-a Kofijem Annanom in pozval k sprejetju nove resolucije o politični tranziciji v Iraku. ZDA in Velika Britanija bodo po njegovih besedah ZN-u kmalu predložile novo resolucijo, v kateri bo določena tudi vloga Svetovne organizacije.