Potem ko je Izrael v torek omilil zaporo in dovolil oskrbo z nafto, je v sredo zaporo znova poostril. Palestincem je prekipelo in odšli so čez mejo v Egipt. Foto: EPA
Potem ko je Izrael v torek omilil zaporo in dovolil oskrbo z nafto, je v sredo zaporo znova poostril. Palestincem je prekipelo in odšli so čez mejo v Egipt. Foto: EPA
Obubožani Palestinci
Palestinci so se takole odpravili v Egipt po zaloge hrane. Foto: EPA
Egipt poln lačnih Palestincev

V odzivu na potezo več deset tisoč Palestincev, ki so vdrli v egiptovske trgovine, da bi nakupili živila, je dodal, da ne more dovoliti normalnega življenja prebivalcem Gaze, če je hkrati jug Izraela stalna tarča palestinskih raket. Tiskovni predstavnik egiptovskega zunanjega ministrstva je dejal, da bodo mejo zaprli, potem ko se bodo vsi Palestinci vrnili domov.

Olmert je dejal, da bodo pritisk na Gazo izvajali, dokler Palestinci napadov ne bodo ustavili. "Ne bomo prepovedali zaloge hrane in zdravil za otroke in tiste najbolj potrebne. Vendar pa ne moremo ugoditi zahtevam po normalnem življenju Palestincev v Gazi, če z njhovih ulic in dvorišč letijo rakete na Sderot in druge skupnosti na jugu."

Po uvedbi zapore je Izrael popustil in v torek dovolil oskrbo z nekaj nafte in zdravili, a le začasno, saj je v sredo oskrbo z nafto znova prepovedal.

Izrael poziva Egipt
Izrael je pozval Egipt, naj prevzame nadzor nad mejo, in izrazil zaskrbljenost nad mogočim tihotapljenjem orožja v Gazo. "Pričakujemo, da bodo Egipčani razrešili to vprašanje," je dejala tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Arje Mekel. "Seveda smo zaskrbljeni zaradi razmer."

Palestincem je prekipelo
V sredo je okoli 50.000 prebivalcem Gaze, po nekaterih podatkih naj bi jih bilo kar 200.000, prekipelo in z avtomobili ter živalskimi vpregami so se napotili v Egipt. Nekateri starejši člani Hamasa so pozvali, naj meja med Egiptom in Gazo ostane odprta, a Egipčani so sporočili, da bodo meje po vrnitvi Palestincev zaprli.

Varnostni svet ZN-a bo znova zasedal
O zadnjem zapletu v Gazi bo danes razpravljal tudi Varnostni svet, ki naj bi skušal doseči dogovor o pozivu k takojšnjemu prenehanju nasilja v Gazi in na jugu Izraela.

K. T.

Egipt poln lačnih Palestincev