Chirac je med zadnjim uradnim obiskom v tujini pohvalil nemško predsedstvo EU-ju. Foto: EPA
Chirac je med zadnjim uradnim obiskom v tujini pohvalil nemško predsedstvo EU-ju. Foto: EPA
Chirac še zadnjič v Nemčiji

Nemška kanclerka je francoskega predsednika, ki bo svoj položaj zapustil 17. maja, na njegov zadnji uradni obisk povabila v Nemčijo, da bi se mu zahvalila za dolga leta sodelovanja. Chirac se je kanclerki zahvalil za povabilo in dodal, da je zanj "zelo pomembno in simbolično, da sem na zadnjem uradnem obisku ravno v Nemčiji".

Ob obisku je Chirac poudaril, da odnos med Nemčijo in Francijo še naprej ostaja osnova za evropsko integracijo, ter dodal, da bo evropske institucije potrebno reformirati, da se bodo lahko spopadle s težavami v današnjem času.

Chirac prvi tuji govornik v Bundestagu po selitvi
Merklova je spomnila, da je Chirac kot prvi tuji državnik nagovoril nemške poslance v Bundestagu, spodnjem domu nemškega parlamenta, ko se je leta 2000 prestolnica združene Nemčije preselila iz Bonna v Berlin, parlament pa v stavbo Reichstag.

Chirac je med predsedovanjem sodeloval s tremi nemškimi kanclerji, poleg Merklove še s Helmutom Kohlom in z Gerhardom Schröderjem. Analitiki Chiracu v odnosih z Nemčijo očitajo, da ni znal ohraniti tradicionalnega nemško-francoskega pogona evropski integraciji ter da mu s Kohlom in Schröderjem ni uspelo vzpostaviti trajnega odnosa.

Več o življenju zakoncev Chirac po odhodu iz Elizejske palače lahko preberete tu.
Francozi izbirajo Chiracovega naslednika
O nasledniku Jacquesa Chiraca bodo v nedeljo v drugem krogu volitev odločali francoski volivci, ki lahko izbirajo med kandidatko socialistov Segolene Royal in desničarjem Nicolasom Sarkozyjem.

Chirac še zadnjič v Nemčiji