V drugem krogu se bosta pomerila največja favorita. Foto: EPA
V drugem krogu se bosta pomerila največja favorita. Foto: EPA

Vabim vas, da ustvarimo novo Francijo, ki bo vsakemu posamezniku dovolila, da bo zgradil svoje življenje in uspel.

Segolene Royal
Privrženci Nicolasa Sarkozyja
Privrženci Nicolasa Sarkozyja so bili po objavi prvih izidov navdušeni. Foto: Reuters
Segolene Royal
Segolene Royal je povedala, da stavi na inteligenco Francije in da ne bo pristala na ustrahovanje. Foto: Reuters
Jean-Marie Le Pen
Le Pen je pričakoval, da bo ponovil svoj uspeh iz leta 2002, ko se je uvrstil v drugi krog volitev, zato je bil po objavi prvih izidov vidno razočaran. Foto: Reuters

socialistka Segolene Royal.

Francosko notranje ministrstvo je sporočilo, da je po vseh preštetih glasovih voditelj konservativne stranke UMP Nicolas Sarkozy prejel 31,1 odstotka glasov, socialistka Segolene Royal pa 25,8 odstotka glasov. Na tretje mesto se je z 18,5 odstotka uvrstil sredinski Francois Bayrou, desničar Jean-Marie Le Pen pa je z 10,5 odstotka prišel na četrto mesto. Preostalih osem kandidatov je zbralo le po nekaj odstotkov glasov.

Sarkozy se je zahvalil
Nicolas Sarkozy je že nagovoril svoje privržence in se jim zahvalil za prejete glasove. "Vsem 11 milijonom volivcev, ki so volili zame v prvem krogu, se zahvaljujem," je povedal eden izmed zmagovalcev prvega kroga volitev. Dejal je, da so Francozi jasno pokazali, kaj si želijo v prihodnosti, in da se bo potrudil, da jim bo ponudil tisto, kar jim je obljubil. "To je zmaga za našo demokracijo, Francozi so odločili, da se nihče ne bo odločal namesto njih," je dejal Sarkozy.

"S postavitvijo gospe Royalove na drugo mesto so Francozi izrazili svojo željo priti do konca razpravi med dvema idejama naroda, dvema načrtoma za družbo, dvema vrednostnima sistemoma in dvema konceptoma politike," je povedal Sarkozy. Sarkozyju je že čestital francoski premier Dominique de Villepin, ki je izrazil navdušenje nad podporo, ki jo je dobil kandidat konservativne stranke.

Segolene najboljša socialistka
Svojim volivcem se je zahvalila tudi Segolene Royal. "Odpira se nova kampanja, čez dva tedna bo Francija izbrala svojo usodo in svojo podobo. Svojo roko podajam vsem tistim, ki mislijo kot jaz, da je treba zapustiti sistem, ki ne deluje več," je povedala Royalova.

Tudi iz tabora Royalove prihajajo izrazi veselja nad doseženimi izidi. Francois Hollande, partner Segolene Royal, je bil nad njimi navdušen. "Danes je zmagalo francosko ljudstvo in svetu dalo najboljšo lekcijo demokracije. Royalova je dobila 10 odstotkov več glasov kot Lionel Jospin leta 2002 in Francois Mitterand leta 1981," je bil navdušen Hollande. Osebni svetovalec Royalove Jack Lang je povedal, da je izid osebna zmaga kandidatke.

Bayrou kljub porazu vesel
Tudi Francois Bayrou, predsednik sredinske stranke UDF, se je svojim volivcem zahvalil za podeljene glasove. Povedal je, da je Francija pred novim zgodovinskim obdobjem, ni pa izrazil nobenega razočaranja nad dejstvom, da je izgubil. "Za vas imam dobro novico. Francoska politika se je spremenila in ne bo nikoli več enaka. Sedem milijonov Francozov se je združilo v ideji sprememb in končno imamo v Franciji sredinsko politiko," je bil nad svojim uspehom navdušen Bayrou.

Jean-Marie Le Pen je bil nad izidi izjemno razočaran, ker so kljub slabim gospodarskim kazalnikom Francozi znova izvolili stranko, ki jih je potisnila v tak položaj. "Mislil sem, da so Francozi nezadovoljni s tem, da imamo 7 milijonov revnih, 14 milijonov revnih delavcev, trgovinski primanjkljaj in 2.500 milijard evrov dolga, a sem se motil," je povedal Le Pen.

Prva anketa naklonjena Sarkozyju
Francoska televizija je dve uri po objavi prvih izidov objavila tudi izide ankete, ki jo je izpeljalo podjetje Ipsos o tem, koga bi Francozi podprli 6. maja v drugem krogu. Nicolas Sarkozy bi zbral 54 odstotkov glasov, Segolene Royal pa 46 odstotkov.

Rekordna volilna udeležba
Volilna udeležba je bila na letošnjih volitvah izredno visoka, saj se je volitev udeležilo kar 83,3 odstotka volivcev.

B. T.

Vabim vas, da ustvarimo novo Francijo, ki bo vsakemu posamezniku dovolila, da bo zgradil svoje življenje in uspel.

Segolene Royal