Hollywoodski igralec Clooney se je iz Darfurja vrnil pred kratkim. Foto: EPA
Hollywoodski igralec Clooney se je iz Darfurja vrnil pred kratkim. Foto: EPA
Darfur - lakota, posilstva, spopadi. Foto: EPA

Clooney je v pogovoru za BBC dejal, da je glede na število umorov in posilstev prepričan, da v Darfurju ne divja zgolj vojna, temveč tudi etnično čiščenje.

Poudaril je, da morajo na območje, na katerem je v preteklih treh letih spopadov umrlo 200.000 ljudi, približno 2,5 milijona pa je ostalo brez domov, čim prej prispeti mirovne sile. Ob tem je pozval vse uporniške skupine, naj podpišejo maja sklenjen sporazum o premirju.

Zaradi zaostrenega položaja je Darfur zapustilo 250 človekoljubnih delavcev, kar je še poslabšalo humanitarne razmere na tem območju.

Poziv Evropske unije sudanski vladi
Voditelji vlad in držav članic Evropske unije so sinoči pozvali sudansko vlado, naj nemudoma odobri namestitev misije Združenih narodov v zahodnosudansko pokrajino Darfur.

V hudih humanitarnih razmerah je čas bistvenega pomena, so še poudarili v osnutku skupne izjave, ki so jo izoblikovali na vrhu v Bruslju.

Varnostni svet ZN-a je septembra sprejel resolucijo o napotitvi 22.500 pripadnikov sil ZN v Darfur, ki bi zamenjali 7000-člansko misijo Afriške unije. Ta je namreč slabo opremljena, prav tako pa nima zadostne finančne podpore.

Sudan je napotitev enot ZN-a zavrnil, nasprotuje pa tudi predlogu, po katerem bi za varnost v Darfurju skrbele mešane sile ZN-a in Afriške unije.