Volilna vročica ne pozna meja. Foto: EPA
Volilna vročica ne pozna meja. Foto: EPA
Volišča so ponekod postavili tudi v pralnice. Foto: Reuters
Američani množično na volišča

Letošnje ameriške volitve so zgodovinske, saj bi lahko prvič v zgodovini države mesto v Beli hiši zasedel temnopolti kandidat. Posnetki, ki so obkrožili svet, pa so neverjetni in bolj kot na ZDA spominjajo na volitve v kakšni državi tretjega sveta. Pred volišči po vsej državi se vijejo dolge vrste volivcev, ki potrpežljivo čakajo, da bodo lahko svoj glas oddali enemu izmed kandidatov - demokratu Baracku Obami ali republikancu Johnu McCainu. Na volišča naj bi se odpravilo več kot 130 milijonov volivcev, prvič pa bo volilno pravico uveljavilo kar devet milijonov volivcev.

Pred volišči po vsej državi so se že zgodaj zjutraj začele zbirati vrste volivcev, kar bi lahko govorilo o eni najvišjih volilnih udeležb v zgodovini države, najvišji od leta 1960, ko je zmagal John F. Kennedy. Po prvih poročilih naj bi se na volišča odpravilo kar 7,3 odstotka volilnih upravičencev več kot pred štirimi leti.

Vsi štirje volili v svojih domačih krajih
Senator Obama je z ženo Michelle svoj glas oddal na volišču v šolski telovadnici v rodnem Chicagu, spremljali pa sta ju tudi obe hčerki. John McCain je z ženo Cindy volil v metodistični cerkvi v Phoenixu v zvezni državi Arizona, svoj glas pa sta že oddala tudi oba podpredsedniška kandidata - republikanka Sarah Palin je svoj glas oddala na rodni Aljaski, demokrat Joe Biden pa je volil v domačem kraju Wilmington v zvezni državi Delaware.

Glasovi bodo prešteti pozneje
Predstavniki volilnih komisij v zveznih državah Colorado in Washington so zaradi nepričakovanega navala na voliščih že napovedali, da bodo prve rezultate osrednji volilni komisiji sporočili pozneje, kot je bilo dogovorjeno, saj niso pričakovali tako množične volilne udeležbe.

Prvi rezultati po 2. uri zjutraj
Kmalu po polnoči po srednjeevropskem času so se na volišča odpravili prvi volivci v dveh vasicah v New Hampshiru, Hart's Location in Dixville Notch, kjer je večina volivcev prvič v 40 letih izvolila demokratskega kandidata. Vendar bo na zanesljivejše izide treba počakati do 2. ure zjutraj po srednjeevropskem času, ko bo, če Obama zmaga v Virginiji, na Floridi in v Ohiu, že mogoče napovedati zmagovalca. Če bo v teh zveznih državah zmagal McCain, pa bodo ključnega pomena izidi v Pensilvaniji, kjer se bodo volišča zaprla v sredo ob 2. uri po srednjeevropskem času.

Težave z elektronskimi volilnimi napravami
Ob težavah, ki jih je povzročal množičen odziv volivcev, so težave na voliščih povzročale tudi nevšečnosti z elektronskimi volilnimi napravami. Poročali so o tem, da so se volilni listi zataknili v optičnih čitalnikih, ponekod pa se volilne naprave niso odzivale ali pa so se pokvarile.

Največ negodovanja med volivci je bilo zaradi dolgih vrst pred volišči in premajhnega števila volilnih skrinjic, kar je nekatere volivce odvrnilo od oddaje svojega glasu in so se raje odpravili domov. Z nekaterih volišč poročajo o tako polnih volilnih skrinjicah, da volivci vanje preprosto niso uspeli stlačiti svoje glasovnice.

Opazovalna misija Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi pa je sporočila, da je pri delu ovirana, saj so opazovalci lahko obiskali le eno volišče, ki so ga izbrale ameriške oblasti. Gre za volišče v mestu Fort Lauderdale na Floridi, kjer so se na volitvah leta 2000 pojavile nekatere nejasnosti.

B. T.

Američani množično na volišča