Kosovski Albanci ne odstopajo do zahteve po neodvisnosti pokrajine. Foto: EPA
Kosovski Albanci ne odstopajo do zahteve po neodvisnosti pokrajine. Foto: EPA
Wolfgang Ischinger
Wolfgang Ischinger meni, da je konferenca smiselna le, če bo dovolj pogajalskega gradiva. Foto: EPA

Po poročanju kosovskega časopisa Koha Ditore bi nekajdnevna konferenca potekala po neposrednih pogovorih Beograda in Prištine, pripravili pa naj bi jo v eni izmed evropskih držav. Možnost take konference je v pogovoru za srbski časopis Večernje novosti potrdil tudi predstavnik EU-ja v pogajalski trojki, Wolfgang Ischinger. Konferenca naj ne bi potekala v okviru skupine za stike za Kosovo, ampak bodo na njej verjetno sodelovali trojka ter srbski in albanski predstavniki. Vsekakor konferenca ne bo potekala v Daytonu, saj trojka meni, da je Kosovo evropsko vprašanje, zato je treba kraj konference poiskati v Evropi.

Po Ischingerjevih besedah trojka že pripravlja svoje predloge za rešitev prihodnjega statusa Kosova in zbira skupne elemente srbskega in albanskega predloga. Vendar Koha Ditore opozarja, da diplomati niso prepričani, da bo lahko trojka ohranila enotnost pri predlogu za Kosovo, saj ZDA in EU podpirajo neodvisnost, medtem ko temu odločno nasprotuje srbska zaveznica Rusija.

Ahstisaarijev načrt je najboljši
Ischinger je dejal, da je na mizi še vedno načrt posebnega odposlanca ZN-a Marttija Ahtisaarija, ki predvideva nadzorovano neodvisnost za Kosovo. Za Ischingerja je ta načrt eden najboljših, če ne celo najboljši načrt za Kosovo. Po njegovem mnenju imajo kosovski Srbi lahko od uveljavljanja tega načrta samo koristi.

Neposreni pogovori med srbsko in albansko stranjo bodo potekali do 10. decembra, ko bo trojka pripravila svoje poročilo in ga predstavila ZN-u. Dosedanji pogovori niso obrodili sadov, zato je le malo upanja, da bosta Beograd in Priština tokrat zbližala stališča.

G. V.