EU naj se pripravi na možnost uporabe četrtega odmerka

Evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides je na videokonferenci zdravstvenim ministrom držav članic dejala, naj se pripravijo na razdelitev četrtega odmerka, takoj ko bodo podatki pokazali, da je potreben.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

EMA je ta teden sicer sporočila, da bi bilo razumno dati četrti odmerek osebam z resno oslabljenim imunskim sistemom, a da je potrebnih še več dokazov. "Če bomo videli podatke, da je četrti odmerek potreben, potem moramo biti pripravljeni, da se odzovemo," je dejala komisarka.

Videosrečanje je na hitro organizirala francoska vlada, ki je prevzela predsedovanje Svetu EU-ja, v ospredju srečanja pa je bila debata o četrtem odmerku in o prilagoditvi cepiv na nove različice. Na Twitterju je komisarka po srečanju zapisala, da bi morala biti prioriteta cepljenje tistih, ki še niso cepljeni. Takih je v EU-ju še četrtina.

Madžarska in Danska sta se že odločili za četrti odmerek, Danska je sporočila, da je četrti odmerek namenjen najranljivejšim, medtem ko so v Budimpešti dejali, da je četrti odmerek na voljo vsem, po posvetu z zdravnikom.

Kot prvi na svetu je četrti odmerek uvedel Izrael prejšnji mesec. Kampanja cepljenja poteka, čeprav preliminarni izsledki kažejo, da četrti odmerek ne preprečuje okužbe z omikronom. Bogatejše države so se v boju proti hitremu širjenju omikrona osredotočile na pospešitev cepljenja s tretjim odmerkom, glede četrtega pa so mnenja različna.

Na sestanku so ministri razpravljali tudi o možnosti novega skupnega naročila cepiv, ki jih podjetja zdaj prilagajajo za nove različice. Cilj je razviti cepivo, ki bi ščitilo pred več različicami, a še ni znano, ali je to mogoče in kdaj bi to bilo izvedljivo. Po besedah komisarke je to prioriteta.

WHO o cepljenju otrok

Priporočilo glede cepiva za otroke, stare od 5 do 11 let, je prišlo po srednem sestanku strateške svetovalne skupine strokovnjakov (SAGE) glede imunizacije. WHO za cepljenje otrok, starejših od 12 let, priporoča odmerek 30 mikrogramov cepiva, za otroke, stare od 5 do 11 let, pa 10 mikrogramov. "Starostna skupina otrok, starih od 5 do 11 let, je na lestvici glede pomembnosti cepljenja na zadnjem mestu, izjema so otroci s pridruženimi boleznimi," je dejal predsednik svetovalnega telesa Alejandro Cravioto. Panel je tudi priporočil, da cepljene osebe, prioriteta so starejši in zdravstveni delavci, poživitveni odmerek dobijo od štiri do šest mesecev po osnovnem cepljenju.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock