Incident se je zgodil v strogo varovanem zaporu v mestu Conde-sur-Sarthe v Normandiji, kjer je 27-letni zapornik Michael Chiolo med kričanjem "Alah Akbar" (Bog je velik) hudo ranil dva paznika. Specialne enote policije so ga aretirale po desetih urah.

Pogled na zapor Conde-sur-Sarthe v Normandiji, kjer se je zgodil napad z nožem. Foto: Reuters
Pogled na zapor Conde-sur-Sarthe v Normandiji, kjer se je zgodil napad z nožem. Foto: Reuters

Želel se je maščevati za Chekatta
Policija napad obravnava kot teroristično dejanje. Pariški državni tožilec Remy Heitz je dejal, da se je Chiolo želel maščevati za uboj Cherifa Chekatta, ki je decembra lani v napadu na božičnem sejmu v središču Strasbourga ustrelil pet ljudi.

Kolegov ne bomo poslali umret
Pazniki so v sredo kot znak protesta pred zaporom v Normandiji zažgali pnevmatike in lesene palete. Solidarno so jim sledili še kolegi drugje po državi, ki so zaprli dostop do 17 zaporov. "Kolegi želijo iti na delo, vendar jih ne bomo prepustili samim sebi, ne bomo jih poslali umret," je dejal lokalni sindikalni voditelj v zaporu Fleury-Merogis v bližini Pariza, Thibault Capelle.

Blokada do izpolnitev vseh zahtev
Generalni sekretar sindikata združenja francoskih paznikov SNP-FO Emmanuel Baudin pa je poudaril, da so pozvali k blokadi vseh zaporov do izpolnitev zahtev glede varnosti paznikov. Po seriji napadov na paznike v zaporih v Franciji so uslužbenci teh zavodov januarja lani izvedli splošno stavko. Med njihovimi zahtevami sta bila predvsem izboljšanje varnostnih razmer in zvišanje plač.

Francija je bila od leta 2015 večkrat tarča velikih terorističnih napadov. Pred tremi leti je bilo v nizu napadov v Parizu ubitih 130 ljudi. Decembra lani, le nekaj dni pred terorističnim napadom v Strasbourgu, je francoski parlament podprl vzpostavitev nacionalnega tožilca, ki naj bi bil ena ključnih institucij za boj proti terorističnim grožnjam.