80 odstotkov prebežnikov pride v Italijo iz Tunizije in Libije. Foto: Reuters
80 odstotkov prebežnikov pride v Italijo iz Tunizije in Libije. Foto: Reuters

Večina prebežnikov prihaja v Italijo iz Tunizije (nekaj več kot 41 odstotkov), dobrih 40 odstotkov pa iz Libije. Skoraj tretjina prišlekov se je izrekla za državljane Tunizije, preostali pa največkrat za državljane Bangladeša ali Slonokoščene obale, je navedlo notranje ministrstvo.

V zadnjih mesecih prihaja na italijansko južno obalo več sto prebežnikov dnevno, spoprijemanje države s tem pa dodatno otežujejo ukrepi, ki so bili uvedeni zaradi novega koronavirusa.

Država je najela velike križarke, na katerih zadržuje ljudi v karanteni, v nekaterih primerih je vpoklicala tudi vojsko, saj so nekateri prebežniki, zboleli za covidom-19, pobegnili iz sprejemnih centrov.

Od začetka avgusta lani do konca julija letos je v Italijo po podatkih notranjega ministrstva prispelo 21.618 prebežnikov, medtem ko so jih v enakem obdobju leto dni prej našteli 8691.

Še prej, v letih 2016 in 2017, je prišlo 182.877 prebežnikov. Po podpisu dogovora z Libijo, s katerim se je ta zavezala zadrževanju prebežnikov in preprečevanju njihove poti v Italijo, pa se je ta številka znižala na 42.700 med letoma 2017 in 2018.

Ker večina prebežnikov v zadnjem času prihaja iz Tunizije, je notranja ministrica Luciana Lamorgese napovedala, da bo v ponedeljek z zunanjim ministrom Luigijem Di Maiem in dvema predstavnikoma Evropske komisije odpotovala v Tunizijo. "Gre za pomemben trenutek in znak pozornosti do države v težavah," je dejala.

Tunizija se spoprijema z visoko brezposelnostjo in politično nestabilnostjo, kar je verjetno vzrok za vedno več ljudi, ki se odpravljajo na pot v Italijo.