Kraljica je s predstavitvijo načrta dela vlade tradicionalno odprla novo sejo britanskega parlamenta.

Kraljica Elizabeta II. se je iz Buckinghamske palače v parlament pripeljala v kraljevskem sprevodu s kočijo, spremljal jo je njen najstarejši sin, prestolonaslednik princ Charles. Foto: EPA

Britanski poslanci so se v poslanske klopi v ponedeljek znova vrnili po petih dneh, potem ko je premier Johnson prejšnjo sredo že drugič odredil začasno prekinitev njihovega dela, da bi kraljici omogočil "vse potrebne logistične priprave" za predstavitev novega vladnega zakonodajnega programa.

Za novo partnerstvo z Evropsko unijo
Na slovesnosti v parlamentu je kraljica Elizabeta II. predstavila zakonodajni program Johnsonove vlade za prihodnje leto, pri čemer EU ostaja na vrhu agende. "Moja vlada si bo prizadevala za novo partnerstvo z Evropsko unijo, ki bo temeljilo na prosti trgovini in prijateljskem sodelovanju," je dejala kraljica.

Predstavila je seznam 26 zakonov, ki se nanašajo tako na brexit kot na kazensko zakonodajo in okolje.

Britanski premier Boris Johnson med kraljičinim govorom v zgornjem domu britanskega parlamenta oziroma v lordski zbornici. Johnson je ponovil, da bo Združeno kraljestvo izstopilo iz Unije 31. oktobra Foto: EPA

Če dogovora ta teden ne bo, mora Johnson zaprositi za novo preložitev brexita
Vendar pa je izvedba programa odvisna od izida pogajanj za zaprtimi vrati v Bruslju, kjer se uradniki trudijo, da bi dosegli dogovor o pogojih izstopa Združenega kraljestva pred vrhom voditeljev EU-ja, ki bo v četrtek, 17. oktobra. Če dogovora na vrhu v Bruslju ne bo, bi moral Johnson Bruselj zaprositi za ponovno preložitev brexita, kot ga obvezuje zakon, ki so ga prejšnji mesec sprejeli britanski poslanci v poskusu preprečiti brexit brez dogovora.

Kraljica Elizabeta predstavila načrt Johnsonove vlade

Kraljica Elizabeta je imela govor, potem ko je parlament že drugič prekinil delo v zadnjem mesecu dni. Prva prekinitev se je začela 10. septembra in bi morala trajati do 14. oktobra, a so se poslanci v klopi vrnili 25. septembra, ker je britansko vrhovno sodišče dan prej razsodilo, da je bila odločitev premierja Johnsona o začasni prekinitvi dela parlamenta pred rokom za izstop iz Evropske unije nezakonita.

Bodo poslanci podprli Johnsonov načrt?
Po predstavitvi vladnih načrtov bo v parlamentu sledila nekajdnevna razprava. Na koncu bodo o programu glasovali poslanci. Lahko se zgodi, da ga tudi zavrnejo, saj Johnson nima večine. To pa bi najbrž pomenilo predčasne volitve.