Zaradi težav se je zaustavilo okoli 20 vlakov. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Zaradi težav se je zaustavilo okoli 20 vlakov. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Neznanci so ponoči vdrli v komunikacijsko omrežje poljskih železnic pri mestu Szczecin na severozahodu države in objavili signal "stop", ki je sprožil ustavitev in zamude približno 20 vlakov. Po nekaj urah je nato promet po navedbah železnic normalno stekel.

Glede na poročanje poljskih medijev so železničarji med oddajanjem signala "stop" lahko slišali rusko himno in govor ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Poljska je zvesta zaveznica Ukrajine in ključna država za prevoz zahodnega orožja proti tej državi.

Poljski preiskovalci incident jemljejo zelo resno in ne izključujejo nobenega scenarija. "Vemo, da so bili v zadnjih mesecih večkrat sproženi poskusi destabilizacije Poljske," je sporočil njihov tiskovni predstavnik Stanislaw Zaryn in dodal, da je za njimi stala Rusija v sodelovanju z Belorusijo.

Čeprav je napad do neke mere destabiliziral železniški promet, ni povzročil tveganj in ogrozil zdravja in življenja potnikov, je še zatrdil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Že v preteklem tednu se je na poljskih železnicah sicer zgodil niz nesreč, med drugim iztirjenje dveh vlakov, a glede na trenutne ugotovitve dogodki naj ne bi bili povezani.