Tihanovska se je zatekla v Litvo. Ta država, ki je bila tako kot Belorusija nekoč del Sovjetske zveze, zdaj pa je članica EU-ja in zveze Nato, je že večkrat nudila zatočišče predstavnikom ruske in beloruske opozicije. Foto: Reuters
Tihanovska se je zatekla v Litvo. Ta država, ki je bila tako kot Belorusija nekoč del Sovjetske zveze, zdaj pa je članica EU-ja in zveze Nato, je že večkrat nudila zatočišče predstavnikom ruske in beloruske opozicije. Foto: Reuters

Kot je pojasnila tiskovna predstavnica Tihanovske Ana Krasulina, je bila opozicijska kandidatka tri ure na sedežu volilne komisije, kjer je vložila pritožbo. Po odhodu z volilne komisije se je za 37-letnico izgubila vsaka sled in v njeni kampanji so zatrjevali, da tudi oni ne vedo, kje je.

Po več urah ugibanj, kam se je Tihanovska zatekla, je litovski zunanji minister Linas Linkevičius davi povedal, da je v Litvi. "Prispela je v Litvo in je na varnem," je dejal za francosko tiskovno agencijo AFP. Podrobnosti ni pojasnil.

Svetlana Tihanovska se je zatekla v Litvo

Tihanovska je sprva sicer zatrjevala, da bo ostala v Belorusiji, a se je ob Lukašenkovih grožnjah počutila vse bolj ogroženo, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Tudi njena otroka sta v Litvi, kamor ju je poslala že pred volitvami. Njen mož Sergej, do oblasti kritični bloger, je v zaporu. Tihanovska je na volitvah kandidirala namesto njega.

Odšla zaradi otrok ali dogovora o izpustitvi sodelavke?

Danes je v videosporočilu, ki ga je objavil beloruski medij tut.by pojasnila, da se je za odhod v tujino odločila, ker ni tako močna, kot je mislila. "Mislila sem, da me je volilna tekma okrepila in mi dala moč, da prenesem vse. A očitno sem ostala šibka ženska, kakršna sem bila na začetku," je dejala s tresočim glasom. Kot je dejala, je odšla zaradi otrok. "Otroci so najpomembnejše, kar imamo v življenju," je dodala.

Protestniki so postavljali barikade. Foto: Reuters
Protestniki so postavljali barikade. Foto: Reuters

Povedala je še, da je bila odločitev o odhodu v tujino težka in da jo je sprejela sama. "Vem, da me mnogi obsojajo, mnogi razumejo, mnogi sovražijo," je dodala.

Litovski minister Linkevičius je za litovski radio dejal, da je bila Tihanovska v Belorusiji pridržana za sedem ur, a ni povedal, zakaj in kdo jo je pridržal.

Njen sodelavec pa je po poročanju BBC-ja dejal, da so jo iz Belorusije pospremile oblasti v okviru dogovora, ki bi omogočil izpustitev njene vodje kampanje Marije Moroz, ki je bila aretirana v petek zvečer. Obe sta Belorusijo zapustili skupaj.

Lukašenku po začasnem uradnem izidu okoli 80 odstotkov glasov

Na nedeljskih predsedniških volitvah v Belorusiji je glede na začasne uradne izide s prepričljivo večino okoli 80 odstotkov glasov slavil dolgoletni predsednik Aleksander Lukašenko, ki je na položaju že od leta 1994, njegova tekmica Tihanovska, ki rezultata volitev ne priznava, pa je po teh podatkih prejela okoli 10 odstotkov glasov.

Glede na neodvisne ankete v tujini pa naj bi za Tihanovsko glasovalo 71 odstotkov volivcev, za Lukašenka deset odstotkov.

Na ulicah spet na tisoče protestnikov

Na ulicah več beloruskih mest se je v ponedeljek zvečer zbralo na tisoče ljudi, največ v Minsku.

Policija je tudi drugi dan protestov, ki so potekali v 33 krajih po državi, ostro ukrepala proti protestnikom. Na družbenih omrežjih krožijo posnetki, na katerih policisti pretepajo ljudi. Po nekaterih navedbah je policija uporabila zastraševalne bombe, da bi razgnala protestnike, v množico naj bi streljali tudi gumijaste naboje, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Minsku je umrl eden od protestnikov. Notranje ministrstvo je sporočilo, da je človek umrl, "ko je poskušal vreči neznano eksplozivno napravo na pripadnike varnostnih sil", ta pa je "eksplodirala v njegovih rokah".

Na protestih naj bi bilo ranjenih več ljudi, a podatkov o tem še ni. Na spletu je objavljenih več fotografij okrvavljenih protestnikov. BBC navaja poročila, da so nekateri protestniki na policijo metali molotovke in poskušali postaviti barikade.

Oblasti skušajo zatreti proteste. Foto: Reuters
Oblasti skušajo zatreti proteste. Foto: Reuters

Več postaj podzemne železnice v Minsku je bilo zaprtih, dostop do spleta je večinoma onemogočen že drugi dan.

Prvi dan protestov 3000 pridržanih

Prvi dan protestov, ki so izbruhnili v nedeljo zvečer po objavi vzporednih volitev, je policija pridržala 3000 protestnikov, ranjenih je bilo 50 civilistov in 39 policistov.

Po protestih v državi vlada napeto vzdušje. Lukašenko je v volilni kampanji grozil z uporabo vojske proti vsem, ki bi skušali izvesti državni udar. Mediji poročajo, da so v središče Minska pripeljali težko orožje. Na nekaterih delih mesta so postavili barikade.

Lukašenko je sicer protestnike označil za "ovce", ki jih nadzirajo iz tujine.

Za nocoj so že napovedana nova zborovanja.