Sipilä je volivce prepričal s poslovnimi uspehi. Foto: Reuters
Sipilä je volivce prepričal s poslovnimi uspehi. Foto: Reuters
Premiera Stubba je, kot kaže, odnesla gospodarska kriza. Foto: EPA

Izidi glasov volivcev, ki so glasovali na predhodnem glasovanju od 8. do 14. aprila, kažejo, da je Stranka centra dobila 23,2 odstotka glasov. Po preštetju večine glasov več kot tretjine volivcev, ki so volili na predhodnem glasovanju, je desnosredinska Nacionalna koalicija premierja Stubba s 17,9 odstotka glasov na drugem mestu.
Stubb je poraz že priznal.

Javna televizija Yle je napovedala, da bo Stranka centra dobila 51 sedežev v 200-članskem parlamentu. Stranka bi s tem dobila 7,4-odstotne točke več glasov kot na volitvah leta 2011.

Uspešen poslovnež
Če bo Stranka centra zmagala, bo na čelo vlade prišel 53-letni milijonar Juha Sipilä, uspešen poslovnež na področju informacijske tehnologije, ki je v finski politiki svež obraz. Leta 2012 je na čelu stranke nasledil nekdanjo premierko Mari Kiviniemi. Volivce je prepričeval zlasti s svojo poslovno uspešnostjo, s katero naj bi zagotovil izboljšanje produktivnosti in konkurenčnosti države.

Ob prvih izidih je že izrazil veselje nad rezultati. Na vprašanje, ali je že prepričan, da bo novi premier, pa je dejal, da še ne.

Volivci kaznovali vlado
Vse kaže, da so volivci kaznovali sedanjo vlado, ki ji očitajo neučinkovito spoprijemanje z gospodarskimi razmerami, ki so bile tudi glavna tema volilne kampanje. Bruto domači proizvod se je v minulih štirih letih skrčil za tri odstotke, zgodila se je kriza telekomunikacijskega velikana Nokie. Slabitev povpraševanja iz Rusije in območja evra je močno udarila tudi drugi nosilni steber finskega gospodarstva, papirno industrijo.

Finci glavno krivdo za slabo gospodarsko stanje pripisujejo predvsem neučinkovitosti odhajajoče vlade, ki jo je najprej sestavljajo šest zelo različnih strank, ki so z velikimi mukami sestavile reformni program za premostitev gospodarskih težav. Nato pa sta lani dve stranki, Levo zavezništvo in Zeleni, zaradi nasprotovanja proračunskim rezom in zaradi odobritve načrtov za gradnjo nove jedrske elektrarne koalicijo zapustili, kar je še otežilo delo vlade.