Buldožerji so uničili začasna bivališča migrantov, ki so v želji po boljšem življenju v zahodni Evropi prišli v Grčijo. Foto: Reuters
Buldožerji so uničili začasna bivališča migrantov, ki so v želji po boljšem življenju v zahodni Evropi prišli v Grčijo. Foto: Reuters
Patras
Policija je spremljala buldožerje, da bi preprečila morebitne napade nezakonitih migrantov. Foto: EPA

Okoli 100 policistov je tik pred zoro v taborišče pospremilo buldožerje, ki so z zemljo zravnali številne kolibe iz kartona in plastike. Nedotaknjena sta ostala le začasna mošeja in šotor, ki ga uporabljajo zdravniki.

Taborišče, ki je v takšni ali drugačni obliki obstajalo 13 let, je (bilo) trn v peti številnih domačinov, saj se jim je zdelo, da zaradi grdote odganja številne turiste iz Italije. Pred nekaj meseci je bilo v taborišču nastanjenih okoli 1.800 ljudi, večinoma iz Afganistana. Po množičnih aretacijah se je ta številka spustila na okoli 100.

V Grčiji ni prihodnosti za migrante?
Zgodnjo jutranjo akcijo je Rdeči križ v Patrasu opisal kot "teroriziranje" migrantov. Eden od prostovoljcev organizacije meni, da je namen akcije nezakonitim migrantom sporočiti, da v Grčiji za njih ni prihodnosti.

Pregnani migranti bodo pot v zahodno Evropo iskali prek tihotapcev v Atenah in Italiji, ki za pot iz Grčije zahtevajo do okoli 5.700 evrov, ali pa se bodo podali na kopensko mejo med Grčijo in Bolgarijo ali Makedonijo.

Grška desnica ostro nad migrante
Uničenje kampa, ki so ga migranti uporabljali v želji, da se jim bo od tam uspelo pretihotapiti na katero od ladij namenjenih v Italijo ali zahodno Evropo, je še en dokaz več, da je Grčija zavzela ostrejše stališče do nezakonite migracije.

Konservativna vlada v Atenah je strožje ukrepe proti nezakonitim migrantom začela sprejemati v zadnjih tednih, še posebej po uspehu desničarske nacionalistične stranke Laos na volitvah v Evropski parlament. Sprejet je bil nov zakon po katerem je deportacija lažja.

Migranti grožnja demokraciji?
Grčija je zaradi obravnavanja morebitnih iskalcev zatočišča naletela na veliko neodobravanje v mednarodni skupnosti. Evropski komisar za pravosodje Jacques Barrot pa je nedavno priznal, da "nenadzorovan pritok migrantov" predstavlja veliko grožnjo ravnotežju grške demokracije.