Brugnato je med huje prizadetimi kraji. Foto: Reuters
Brugnato je med huje prizadetimi kraji. Foto: Reuters
Neurje pustošilo po Italiji

Najhuje je bilo v deželi Ligurija, kjer se je v bližini kraja La Spezia zrušila hiša in pod seboj pokopala tri ljudi, ter v severnih delih Toskane.

Med najbolj prizadetimi je znano turistično središče Cinque Terre, kjer so v eni izmed vasi pogrešali dva turista, a so ju pozneje našli živa in zdrava. Ker so dve vasi, Vernazza in Monterosso, zasuli zemeljski plazovi, sta dostopni le z morja.

"Vsega nam primanjkuje - dobrin, vode, elektrike," je povedal župan Monterossa Angelo Betta. "Ljudje v svoje hiše vstopajo skozi terase, vse je poplavljeno. Monterosso ne obstaja več," je še dodal.

Porušeni mostovi
Vremenoslovci so sporočili, da je v nekaj urah padlo od 200 do 500 mililitrov dežja, zaradi česar je več rek prestopilo bregove in porušilo mostove. Sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov.

"Vse se je zgodilo v trenutku," je dogajanje opisal eden izmed reševalcev v kraju Aulla, kjer se je okoli 300 prebivalcev zateklo v telovadnico, medtem ko so se prebivalci vasi Borgetto Vara in Brugnato zatekli v samostan, kjer so jih oskrbeli menihi.

Močan dež je ponekod povzročil prekinitev cestnega in železniškega prometa. Posamezna območja so ostala brez telefonskih zvez in elektrike.

Italijanske oblasti so ljudi pozvale, naj ostanejo doma, saj se bo slabo vreme s severozahoda države razširilo na preostale dele Apeninskega polotoka. Tako je v sredo zjutraj močan naliv zajel prestolnico Rim, kjer je deževje pred petimi dnevi povzročilo velike težave v prometu.

Neurje pustošilo po Italiji