Homoseksualni pari so v Lizboni takole nazdravili odločitvi parlamenta. Foto: EPA
Homoseksualni pari so v Lizboni takole nazdravili odločitvi parlamenta. Foto: EPA

Zakon je bil potrjen s podporo vladajočih socialistov premierja Joseja Socratesa in drugih levo usmerjenih strank. Socrates je poslance na začetku razprave pozval, da podprejo zakon in tako končajo krivico, ki je povzročala nepotrebno bolečino.

Odločno so zakonu nasprotovale konservativne in desničarske stranke, ki so zahtevale, da se o tem vprašanju na referendumu odločijo prebivalci, potem ko je peticijo proti zakonu podpisalo 90.000 ljudi. Njihov predlog je bil zavrnjen.

Zakon mora zdaj obravnavati še pristojni parlamentarni odbor, nato pa se bo vrnil na poslanske mize za končno glasovanje. Če bo zakon ratificiral konservativni predsednik Anibal Cavaco Silva, bi lahko začel veljati aprila, ravno mesec dni pred obiskom papeža Benedikta XVI., ki je odločen nasprotnik porok istospolnih parov.

Homoseksualnost do leta 1982 zločin
Z ratifikacijo zakona bi Portugalska postala šesta država v Evropi, ki dovoljuje poroke istospolnih parov. Pred njo so tak zakon sprejele Belgija, Nizozemska, Španija, Švedska in Norveška, medtem ko so druge države za istospolne pare uvedle civilno zvezo, ki lezbičnim in gejevskim parom podeljuje enake pravice kot poročenim heteroseksualnim parom.

Še do leta 1982 je homoseksualnost na Portugalskem, v večinsko katoliški državi, veljala za kaznivo dejanje, vendar so se razmere v zadnjih desetletjih spremenile. Socialistična vlada je pred dvema letoma odpravila tudi zakon, ki je ženskam prepovedoval opravljanje splava.