Odločitev, ali se resnično podvreči posegu, po katerem si neploden, je izjemno težka. A ženske menijo, da preprosto ne morejo skrbeti za svoje otroke, zato je bolje, da ji sploh nimajo. Foto: Reuters
Odločitev, ali se resnično podvreči posegu, po katerem si neploden, je izjemno težka. A ženske menijo, da preprosto ne morejo skrbeti za svoje otroke, zato je bolje, da ji sploh nimajo. Foto: Reuters
Po sterilizaciji je ženska neplodna, saj ji prekinejo ali zaprejo jajcevod, tako da jajčeca ne morejo več potovati proti maternici in priti v stik s semenčicami. Foto: Reuters
V Venezueli imajo celo t. i. dan sterilizacije, ko se več žensk z avtobusom na poseg pripelje v posebej za to urejene zdravstvene prostore. Foto: Reuters

Nosečnice se vsakodnevno borijo, da bi našle ustrezno raznoliko hrano in prehranska dopolnila, rojevajo v prenatrpanih in neustrezno opremljenih porodnišnicah, nato pa morajo po več ur čakati v vrsti, da dobijo, če seveda dobijo, otroške plenice, hrano in zdravila.

"Imeti otroka v tem času pomeni, da bo trpel," je dejala Milagros Martinez, medtem ko je sedela na klopi v parku pred bolnišnico v Caracasu in čakala na poseg. 28-letnica, ki živi v revnem predelu prestolnice, se je odločila za sterilizacijo, potem ko je bila noseča s svojim drugim otrokom. Zanosila je, ker ni nikjer dobila zaščite. Tradicionalna kontracepcijska sredstva, kot so kondomi in tablete proti zanositvi, so namreč izginile s prodajnih polic, zaradi česar so številne ženske prisiljene k temu skrajnemu ukrepu.

Vsakdan Milagros Martinez je pekel: vsak dan vstane sredi noči in se odpravi v dolge vrste, ki se vijejo pred veleblagovnicami. Včasih mora s seboj vzeti svojega sinčka, ki je utrpel močne opekline, medtem ko sta na žgočem soncu stala v vrsti. "Sterilizacije se malo bojim, a se raje odločim za to, kot da bi imela še več otrok," pravi mamica, ki se je tistega dne z več deset ženskami iz barakarskega naselja ob štirih zjutraj z avtobusom odpravila v bogatejši predel mesta, na t. i. dan sterilizacije.

Odločitev, ki jo lahko obžalujejo
Medicinsko osebje pogosto sliši ženske, da jih je k sterilizaciji spodbudi mož, saj da "zdaj ni pravi čas za še enega otroka", pravi Ania Rodriguez z urada za načrtovanje družin in opozarja, da bi mnogo žensk lahko svojo odločitev obžalovalo, ko se bo kriza polegla.

Po sterilizaciji je namreč ženska neplodna, saj ji prekinejo ali zaprejo jajcevod, tako da jajčeca ne morejo več potovati proti maternici in priti v stik s semenčicami. Sterilizacija se izvede z zaprtjem z električnim tokom (koagulacija), namestitvijo sponk ali izrezanjem majhnega dela obeh jajcevodov.

Dnevni sterilizacije

Uradnih podatkov o sterilizaciji v Venezueli ni, so pa zdravniki in medicinsko osebje potrdili, da se je povpraševanje po tem postopku povečalo. Za primerjavo: lokalne zdravstvene oblasti so v zvezni državi Miranda (v katero upravno spada Caracas) postavile 40 točk, na katerih so izvajali posege na t. i. dan sterilizacije, vendar pa jih lani skoraj niso uporabljali. Zdaj so vse enote prezasedene, na čakalnem seznamu pa je tudi po 500 žensk, je zatrdil direktorica programa Deliana Torres.
"Prej so bili pogoji, da so imele ženske nižji dohodek in najmanj štiri otroke," je dejala. Podoben trend so opazili tudi v venezuelskih zveznih državah Falcon, Tachira in Merida, kar dokazuje, kako je brutalna recesija v tej z nafto bogati državi ljudi dobesedno pahnila čez rob.

Sterilizacija je oblika "barbarstva"
In še nekaj, Venezuela je pretežno katoliška država, kjer cerkvena doktrina zavrača vsakršne oblike kontracepcije ali splava, razen če je ogroženo življenje ženske. Nadškof Meride Baltazar Porras se je na rastoči trend že odzval z besedami, da je sterilizacija oblika "barbarstva".

Kriza v Venezueli je sprožila skoraj vsakodnevne nemire zaradi pomanjkanja hrane in manjšanja srednjega družbenega razreda ter vedno večjega nižjega razreda, ki je bil nekoč steber levičarskega voditelja Huga Chaveza in njegove revolucije.