Številni prebežniki skušajo priti v Evropo po balkanski poti prek BiH-a. Foto: EPA
Številni prebežniki skušajo priti v Evropo po balkanski poti prek BiH-a. Foto: EPA

V prvih petih mesecih letošnjega leta naj bi v EU nezakonito vstopilo 86.420 ljudi. Samo v maju je to pot opravilo 23.500 nezakonitih prebežnikov, kar znaša 75-odstotno povečanje glede na prejšnji maj.

V izračune niso bili vključeni Ukrajinci, ki so v EU vstopili prek uradnih mejnih prehodov. Od začetka ruske invazije v Ukrajini je sicer po podatkih agencije v EU neposredno iz Ukrajine ali prek Moldavije vstopilo 5,5 milijona Ukrajincev.

Najdejavnejše poti prebežnikov v EU-ju v letu 2022 so bile poti prek zahodnega Balkana, pa tudi osrednje in vzhodne sredozemske regije.

Prek zahodnega Balkana je bilo zaznanih več kot 40.000 nezakonitih migracij, kar trikrat več kot lani. Večino prebežnikov na tej poti so predstavljali Sirci in Afganistanci. Približno 16.000 prebežnikov, večinoma iz Bangladeša, Egipta in Tunizije, je uporabilo osrednjo sredozemsko pot.

Več kot 13.000 jih je prečkalo prek vzhodnega Sredozemlja, kar je za 116 odstotkov več kot lani. Dve tretjini naj bi jih potovalo prek Cipra, kjer se je število prehodov povečalo za 213 odstotkov. Večina prebežnikov na tej poti je bila iz Demokratične republike Kongo, Nigerije in Sirije.

Na vzhodni meji EU-ja je število nezakonitih prehodov prebežnikov naraslo na 2155, kar je štirikrat več kot v enakem obdobju lani. Večina prebežnikov, ki so uporabili to pot, je bila iz Belorusije, Iraka in Ukrajine, navaja Frontex. Ob tem dodajajo, da se je povečalo tudi število prebežnikov, ki so prečkali Rokavski preliv v obe smeri, in sicer za 122 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani.