Voditelji G7 so se sešli na zahtevo ameriškega predsednika. Foto: EPA
Voditelji G7 so se sešli na zahtevo ameriškega predsednika. Foto: EPA
Oleksander Turčinov
Začasni ukrajinski predsednik je prepričan, da je Rusija prevelika grožnja za ukrajinske vojake. Foto: Reuters
Feodosia
Vojaško oporišče Feodosia je zdaj v ruskih rokah. Foto: Reuters

Sedmerica najvplivnejših držav je z izključitvijo kaznovala Rusijo zaradi priključitve ukrajinskega polotoka Krim. Voditelji so se tudi dogovorili, da bodo proti Rusiji uvedli nove sankcije, tudi gospodarske, če se bodo poslabšale razmere v Ukrajini.

ZDA in Evropska unija so proti posameznikom iz kroga ruskega predsednika Vladimirja Putina že uvedli prepoved potovanj in jim zamrznili premoženje, vendar se za zdaj niso odločili za sankcije, ki bi bile usmerjene proti ruskemu gospodarstvu.

Morebitno rusko posredovanje na vzhodu ali jugu Ukrajine bo "jasen sprožilec" za nove sankcije, je povedal neimenovan ameriški predstavnik, ki je pojasnil, da so na srečanju razpravljali o posledicah sankcij na druge države in se strinjali, da jih je kljub posledicam vredno sprejeti.

Na hitro sklicano srečanje G7 je potekalo ob robu vrha o jedrski varnosti v Haagu, udeležili pa so se ga voditelji ZDA, Nemčije, Kanade, Francije, Italije, Japonske in Velike Britanije. Navzoča sta bila tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy.

Že predtem je omenjenih sedem držav odpovedalo priprave na vrh skupine, ki se ji je Rusija za nagrado za demokratične procese po razpadu Sovjetske zveze pridružila leta 1998.

Iskanje energetske neodvisnosti
Voditelji sedmerice so opozorili, da mora Rusija spoštovati ozemeljsko celovitost in suverenost Ukrajine ter začeti pogovore z ukrajinskimi oblastmi. Napovedali so, da bo v prihodnjih tednih sledilo srečanje ministrov za energetiko skupine G7, ki bodo govorili o okrepitvi skupne energetske varnosti in načinih za zmanjšanje energetske odvisnosti od Rusije.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov v odpovedi vrha ne vidi težave in po njegovih besedah izključitev za Rusijo ne bi bila tragedija. "Če naši zahodni partnerji menijo, da se je ta oblika izčrpala, mi ne vztrajamo pri tej obliki. Ne vidimo velike težave, če srečanja ne bo," je novinarjem dejal Lavrov, ki se je v Haagu ob robu vrha o jedrski varnosti srečal z ukrajinskim zunanjim ministrom Andrijem Dešicjo.

Gre za srečanje na najvišji ravni med državama, odkar je izbruhnila kriza na Krimu, poteka pa na "zahtevo ukrajinske delegacije".

Ukrajinski umik s Krima
Medtem ko Rusija počasi prevzema vojaški nadzor nad Krimom, je začasni ukrajinski predsednik ukazal umik ukrajinskih oboroženih sil s Krima.

Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je sporočil, da je ukazal umik vseh ukrajinskih vojakov s Krima. V obrazložitvi svojega ukaza je zapisal, da se je za ukrep odločil zaradi grožnje, ki jo Rusija predstavlja ukrajinskim vojakom in njihovim družinam, ki živijo na Krimu.

Rusija je danes v že tretjem napadu v zadnjih 48 urah prevzela nadzor nad oporiščem ukrajinske mornarice v mestu Feodosia. Predstavnik ukrajinskega obrambnega ministrstva Vladislav Seleznjov je povedal, da so ruske sile oporišče napadle iz dveh smeri z avtomatskim orožjem in granatami. Povedal je, da so zbrali vse ukrajinske vojake in jim zavezali roke. Eden izmed ukrajinskih vojakov je za Reuters potrdil, da je oporišče zdaj v rokah ruske vojske.

Feodosia je bilo še eno zadnjih vojaških oporišč pod nadzorom Kijeva, a so ga že dalj časa obkoljevale ruske sile. Rusija je v zadnjih dneh prevzela nadzor nad večino ukrajinskih vojaških oporišč na Krimu in počasi prevzema nadzor nad polotokom.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da ruska zastava zdaj visi na 189 ukrajinskih vojaških zgradbah na Krimu, ruska črnomorska flota je zavzela 54 od 67 ukrajinskih vojaških plovil v krimskih pristaniščih, v soboto pa je prevzela tudi nadzor nad edino ukrajinsko podmornico v Črnem morju. Rusija je ukrajinsko vojsko pozvala, naj se pridruži ruski vojski ali zapusti Krim.

Do sobote tudi ruske upravne strukture
Počasi Rusija na Krimu utrjuje tudi civilno oblast. Putin je do sobote zapovedal uvedbo nove upravne strukture in tako naj bi v tednu dni v skladu z rusko zakonodajo na Krimu zagotovili delovanje ruske policije, civilne zaščite, obveščevalne službe in drugih državnih organov. Že danes naj bi po nekaterih informacijah na Krimu prepovedali ukrajinsko valuto grivno in uvedli ruski rubelj.

V Donecku na vzhodu Ukrajine se je v nedeljo na proruskem shodu zbralo več tisoč ljudi, ki so zahtevali referendum o priključitvi Rusiji; o podobnih protestih so poročali tudi iz Odese in Harkova.

Rusija ostala brez vrha G8
Večina Krima v rokah Rusov
Rusija ostala brez vrha G8
Večina Krima v rokah Rusov