Izraelska vojska je v pripravljenosti, da zagotovi varnost Izraelcev. Foto: Reuters
Izraelska vojska je v pripravljenosti, da zagotovi varnost Izraelcev. Foto: Reuters
Pripadnik Hamasa
Pripadnik Hamasa razkazuje opremo, ki so jo za seboj pustili izraelski vojaki. Foto: Reuters
Palestinske rakete so v Izraelu povzročile samo gmotno škodo. Foto: Reuters

Odgovornost za še poslednji napad, ki na srečo ni zahteval žrtev, je prevzelo oboroženo krilo Hamas. Rakete so izstrelili le 30 minut pred premirjem. Ta zahteva, da palestinske frakcije prenehajo obstreljevati Izrael, izraelska vojska pa mora zapustiti Gazo.

Sporazum, ki ga je palestinski predsednik Mahmud Abas ponudil izraelskemu premierju Ehud Olmertu, ne zajema Zahodnega brega.

Bo Zahodni breg zrušil premirje?
Islamski džihad je že sporočil, da premirja ne bo priznal, dokler bo izraelska vojska na Zahodnem bregu. V znak, da misli resno, je nekaj ur po začetku premirja izstrelil rakete v bližino izraelskega mesta Sderot.

Napad je predstavnik Hamasove vlade Gazi Hamad že obsodil in zatrdil, da so Palestinci predani cilju dosege miru, voditelji Islamskega džihada pa se branijo, da pač nimajo nadzora nad vsemi celicami skupine.

Vojska zapustila Gazo
Izraelski obrambni minister Amir Perec je raketno obstreljevanje že označil za kršenje premirja in dodal, da se bo Izrael ostro odzval na kakršen koli palestinski napad. Verjetno je incident resno vzel tudi palestinski predsednik Abas, ki je dal vodjem palestinskih varnostnih sil napotke, naj storijo vse, da zagotovijo, da bodo bojevniki v Gazi spoštovali premirje z Izraelom.

Izraelska vojska je ponoči že umaknila svoje sile z območja Gaze, kar so potrdili tudi palestinski očividci.

Pohvale Bele hiše in Olmerta
Izraelski premier Olmert je izrazil upanje, da bo premirje končalo pet mesecev spopadov v Gazi in morda celo vodilo v "resna pogajanja" s Palestinci. "Resnično upam, da bodo Palestinci pokazali odgovornost in dobro voljo. To bi lahko pomenilo začetek pravih in odprtih pogajanj, ki bi lahko pripeljala do dokončne rešitve med Izraelom in Palestino," je dodal Olmert.

ZDA so sam sporazum označile za "pozitiven korak naprej". "Upamo, da sporazum vodi v manj nasilja za izraelsko in palestinsko ljudstvo," je dejal predstavnik Bele hiše Alex Conant.