Giorgia Meloni pri Erdoganu. Foto: Reuters
Giorgia Meloni pri Erdoganu. Foto: Reuters

Na vrhu dnevnega reda je bilo dvostransko sodelovanje, nadzor nezakonitih migracij in vojni spopadi v svetu.

Italija je četrta najpomembnejša gospodarska partnerica Turčije; trgovska izmenjava med državama dosega 27 milijard evrov letno, kar je približno dvakratnik izmenjave med Italijo in Slovenijo.

Toda državi sta odločeni, da obseg povečata, tudi na račun izvoza italijanskega orožarja Leonardo – in tudi zaradi skupne organizacije evropskega nogometnega prvenstva leta 2032. Gospodarstvo je bilo po navedbah italijanskih vladnih virov med prioritetami sinočnjega, poltretjo uro dolgega in novinarjem neprijaznega carigrajskega vrha med Giorgio Meloni in Erdoganom.

Voditelja tudi o nadzoru migrantskih tokov

Migrantski tok med Turčijo in Italijo se je v zadnjem letu več kot prepolovil, Italija pa računa na turško pomoč tudi pri sklenitvi sporazuma z vlado v Tripolisu o zadrževanju prebežnikov v Libiji. Položaj v tej državi sta pretresala tudi ob razvoju držav Sredozemlja, ki jim bo pozornost namenjena na prihodnjem vrhu med Italijo in Afriko 28. januarja v Rimu.

Na vrhu agende je pereča mednarodna situacija, zlasti vojaški konflikti na Bližnjem vzhodu in Ukrajini, pri čemer je nova predsedujoča skupini držav G7 turškemu predsedniku priznala zasluge pri diplomatskih prizadevanjih na ukrajinsko-ruski fronti, zlasti ob poletni ruski zapori izvoza ukrajinskega žita.

Ne nazadnje pa sta v Carigradu govorila tudi o odnosih med Turčijo in Evropsko unijo, ki naj bi se po bruseljskih napovedih znova okrepili.