Prebežnike pri poskusu vstopa v ZDA ne ustavi niti obmejni zid. Foto: Reuters
Prebežnike pri poskusu vstopa v ZDA ne ustavi niti obmejni zid. Foto: Reuters

Obsežen in sporen zakon naj bi začel veljati v začetku prihodnjega leta, a so civilnodružbene skupine že napovedale tožbe. Če je v ZDA državna zakonodaja v nasprotju z zvezno, namreč velja zvezna zakonodaja. O Abbottovem zakonu bo na koncu verjetno moralo odločati zvezno vrhovno sodišče, ki je denimo razveljavilo podoben zakon Arizone iz leta 2010.

Zakon pod nazivom SB 4 prav tako pooblašča državne sodnike, da odredijo izgon nezakonitih priseljencev, kar prav tako urejajo zvezna sodišča. Zakon predvideva kazni od 180 dni zapora do 20 let za primere nezakonitega prečkanja meje ali ponovnega vstopa v državo.

Demokratski kritiki so sicer prepričani, da je Abbott, tesen zaveznik nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, zakon podpisal z mislijo na volitve 2024. Tudi na slovesnosti ob podpisu zakona je teksaški guverner v ponedeljek znova uperil prst v ameriškega predsednika Joeja Bidna, češ da je bil Teksas zaradi njegove nezmožnosti uveljavljanja zveznih zakonov primoran ukrepati sam.

"Bidnovo namerno neukrepanje je Teksas prepustilo samemu sebi," je dejal Abbott na novinarski konferenci pred odsekom mejnega zidu v Brownsvillu v Teksasu. Teksaški guverner je podpisal tudi zakon, s katerim se namenja dodatne 1,5 milijarde dolarjev za gradnjo obmejnega zidu in druge operacije za varovanje meje.

Abbott je sporni zakon podpisal na slovesnosti ob meji z Mehiko. Foto: AP
Abbott je sporni zakon podpisal na slovesnosti ob meji z Mehiko. Foto: AP

Pod Bidnom v ZDA več prebežnikov

Trump in drugi republikanski predsedniški kandidati trdijo, da je demokrat Biden na stežaj odprl vrata nezakonitim priseljencem, in to prepričanje jim med volivci pomaga utrjevati statistika, saj se je po izvolitvi Bidna za pot v ZDA resnično odločilo več prebežnikov kot v času Trumpa.

V ameriškem kongresu so republikanci blokirali odobritev svežnja pomoči za vojaško financiranje Ukrajine in Izraela, saj Bela hiša ni vključila nove stroge določbe o varovanju meja ZDA pred nezakonitimi prehodi.

Abbott in njegov floridski kolega Ron DeSantis že več kot leto dni priseljence pošiljata v liberalne države oziroma mesta na severovzhod ZDA, in to je že pripeljalo do napetosti med demokratsko vlado Bidna in demokratskim županom New Yorka Ericom Adamsom.

Teksas je na sever doslej poslal že 65.000 migrantov z utemeljitvijo, da zvezna vlada ne stori nič za zavarovanje meje.