Haiti je v veliki meri porušena država. Leta 2010 jo je prizadel močan potres, sledila so leta suše, oktobra letos pa je udaril še orkan. Foto: Reuters
Haiti je v veliki meri porušena država. Leta 2010 jo je prizadel močan potres, sledila so leta suše, oktobra letos pa je udaril še orkan. Foto: Reuters
Jocelerme Privert
Haitijski začasni predsednik Jocelerme Privert svari pred hudim pomanjkanjem hrane, če se kmetijstvo v državi ne bo postavilo na noge. Za to pa potrebujejo zunanjo pomoč. Foto: Reuters

Kot je Privert dejal za BBC, je škoda, ki jo je država doživela zaradi oktobrskega orkana, enaka celotnemu državnemu proračunu, Haiti pa se bo soočil z "veliko prehrambno krizo" in vse več podhranjenosti. Vlade po svetu je pozval k več pomoči.

Haiti je orkan Matthew prizadel 4. oktobra in uničil velik del države. Prizadetih je 2,1 milijona ljudi, po podatkih vlade pa jih 1,5 milijona potrebuje takojšnjo pomoč. Med njimi je tudi več kot 140.000 ljudi, ki živijo v začasnih bivališčih.

Privert je dejal, da "ne želi, da Haitijci umirajo zaradi nerazpoložljivosti mednarodne pomoči". Brez takojšnje finančne pomoči za ponovno sajenje pridelkov, ki jih je uničil orkan, bi se lahko položaj v državi še poslabšal, je opozoril predsednik. "Če nam ne bo uspelo zagnati kmetijstva, bomo imeli čez tri ali štiri mesece veliko prehrambno krizo," je dejal.

Potres, suša, nato orkan
Za rešitev problema s kmetijstvom potrebujejo med 25 in 30 milijoni ameriških dolarjev, za ta namen pa jih imajo 2,5, je dejal predsednik. Tudi neprofitna človekoljubna organizacija J/P HRO, ki na Haiti dostavlja pomoč od leta 2010, svari pred veliko krizo. Organizacija opozarja na lakoto, saj je bila v državi tri leta pred orkanom suša, zato je podhranjenost že zdaj velika, orkan pa je povzročil še dodatno uničenje pridelkov in sadnih dreves.

Združeni narodi so v tednu dni po orkanu pozvali k pomoči za 120 milijonov dolarjev, mesec dni pozneje pa je zbranih le 38 odstotkov, pri čemer so ZDA dale največji delež. Velika Britanija je recimo obljubila 10 milijonov dolarjev, prispevala pa je 1,3 milijona, poroča BBC.

Predsednik Privert vztraja, da je treba storiti več. "Mednarodna skupnost je izrazila globoko sočutje s haitijskim ljudstvom, poklicali so nas državni voditelji, vlade so prispevale nekaj tako moralne kot materialne podpore, a to ni dovolj." Spomnimo, leta 2010 je Haiti prizadel močan potres, v katerem je po podatkih vlade umrlo več kot 300.000 ljudi.