Pogajalska trojka za Kosovo mora do 10. decembra generalnemu sekretarju ZN-a Ban Ki Munu predložiti svoje ugotovitve. Foto: EPA
Pogajalska trojka za Kosovo mora do 10. decembra generalnemu sekretarju ZN-a Ban Ki Munu predložiti svoje ugotovitve. Foto: EPA
Straža carja Lazarja
Stražo carja Lazarja so na Kosovu prepovedali. Foto: EPA

Aleksander Bozan-Harčenko je tudi zanikal trditve, da bodo organizirali mednarodno konferenco po zgledu daytonske mirovne konference, na kateri bi določili dokončni status Kosova, in da je Moskva omilila svoje stališče do kosovskega vprašanja. Zatrdil je, da Rusija še vedno podpira iskanje kompromisne rešitve, po njegovi oceni pa nekateri zahodni diplomati in politiki širijo zgodbe o omiljenem stališču Moskve, da bi "izvajali psihološki pritisk na Srbe."

Ruski diplomat je dodal, da od novega kroga pogajanj 14. oktobra v Bruslju ne pričakuje "nobene revolucionarne spremembe, ampak bolj konkreten pogovor."

Straža zahteva umik Nata, KFOR-ja in UNMIK-a
Straža carja Lazarja je sporočila, da bo v primeru enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova zahtevala razglasitev vojnega stanja, poroča B92 na svoji spletni strani. Dan zatem, ko so Straži prepovedali delovanje na Kosovu, je poslanskim skupinam Narodne skupščine predala peticijo s svojo zahtevo. Predstavniki Straže so hkrati napovedali, da bodo 14. oktobra v Kosovski Mitrovici od Nata, KFOR-ja, UNMIK-a in KPS-ja zahtevali, da se umaknejo s Kosova, v nasprotnem primeru bo to pomenilo napoved vojne.

Jović: Prihod Straže bi škodil Srbiji
Predstavnik UNMIK-a, ki je Stražo carja Lazarja označil za ilegalno organizacijo, je najavil, da ne bodo dovolili njene prisotnosti ali kakršne koli dejavnosti na Kosovu. Predsednik Srbskega nacionalnega sveta severne Kosovske Mitrovice Nebojša Jović je prepričan, da bi bil prihod Straže kontraproduktiven in bi škodil Srbiji, ki se po njegovem mnenju nahaja v dobri diplomatski poziciji.