HRT navaja, da si želi izboljšanja sodelovanja z javnostjo. Foto: BoBo
HRT navaja, da si želi izboljšanja sodelovanja z javnostjo. Foto: BoBo

Vodstvo HRT-ja je strateški dokument z naslovom Nova smer v ponedeljek predstavilo na svojih internih straneh. V njem je opozorilo, da bo do leta 2027 treba zmanjšati število zaposlenih za 30 odstotkov, napovedalo pa je tudi več inovacij na področju tehnologije in metod dela. Kot navaja vodstvo HRT-ja, naj bi se število zaposlenih zmanjšalo za okoli 750 ljudi od skupno 2500.

Ključne spremembe, ki jih predvideva načrt, so po navedbah iz poročila sodobnejša in poenostavljena organizacija z manjšim številom zaposlenih, povečanje produkcije vsebin trajne vrednosti v sodelovanju z neodvisnimi producenti in širitev produkcije regionalnih centrov.

HRT naj bi zaradi poenostavitve delovanja izvedel prestrukturiranje, posledica katerega bodo med drugim tudi optimizacija stroškov in posodobljena tehnologija.

Zmanjšanje števila zaposlenih nameravajo doseči s kombinacijo naravnega odliva, upokojevanja in programa prostovoljnega odhoda, odprtega za vse, ter z ugotavljanjem tehnoloških presežkov, piše v načrtu.

Izguba HRT-ja naj bi znašala 18 milijonov evrov

Vodstvo HRT-ja je sporočilo, da so strateški dokument pripravili v sodelovanju z vlado, občinstvom, širšo javnostjo, osebjem, ustvarjalci in drugimi deležniki.

"Ta dokument pomeni ključni korak h graditvi prihodnosti HRT-ja, ki postavlja jasne ambicije s konkretnimi obveznostmi in ukrepi. Razvit je bil kot odgovor na nujno potrebo po preobrazbi v načinu dela in povrnitvi zaupanja občinstva," je zapisano v dokumentu, kjer je pojasnjeno, da bo pripravljen nov pravni okvir za izvedbo preoblikovanja HRT-ja "za njegovo boljšo prihodnost".

"Čeprav se bo v tem preoblikovanju HRT zmanjšal, se bo povečal obseg javnih storitev in vloga HRT-ja v življenju naših državljanov," zagotavlja generalni direktor HRT-ja Robert Šveb.

Predsednica sindikata hrvaških novinarjev in sindikalne podružnice na HRT-ju Maja Sever je za Hino dejala, da je strateški dokument rezultat podpisanega dodatka k pogodbi med HRT-jem in vlado za obdobje med letom 2023 in 2027. Ta je omogočil dodatno financiranje iz državnega proračuna, da bi pokrili izgube javne radiotelevizije, ki naj bi po navedbah hrvaških medijev znašale okoli 18 milijonov evrov.