Mladoletnik se je rodil kot deklica, a se počuti in živi kot moški (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Mladoletnik se je rodil kot deklica, a se počuti in živi kot moški (fotografija je simbolična). Foto: EPA

Gre za prvi takšen primer na Hrvaškem, s katerim so zaščitili rodno pravico kot pravico do osebnega življenja. Sodišče je pristojne službe pozvalo, naj upoštevajo, kakšnega pomena je postopek za mladoletnika in njegov psihofizični razvoj, stabilnost in osebnost, ter naj v prihodnjih treh mesecih izpolnijo njegovo odločitev.

Doslej sprememba mogoča, če je šlo za transseksualca
Omenjeni mladoletnik si zahtevne spremembe operacije spremembe spola ne more privoščiti. Njegov primer je privedel tudi do sprejetja pravilnika, ki določa možnost vpisa spremembe spola in imena tudi brez zdravniškega posega, če nacionalni zdravstveni svet potrdi, da gre za transseksualno osebo. Zdravniki so praviloma takšne zahteve zavračali.

V primeru osebe, ki se je pritožila na ustavno sodišče, so zdravniki od leta 2010 trikrat zavrnili prošnjo za vpis spremembe spola v matične knjige, češ da ni bilo nepovratne in popolne spremembe spola. Med člani nacionalnega zdravstvenega sveta naj ne bi bilo strokovnjakov za transseksualnost.

Ustavno sodišče je presodilo, da je šlo za neposredno kršitev ustavnih pravic osebe, ki bo kmalu postala polnoletna. Zaradi zavlačevanja bo morala država mladoletniku plačati 35.000 kun (4.600 evrov) stroškov postopkov, je še določilo ustavno sodišče.

Medtem je fant začel tudi hormonsko terapijo in spremenil ime iz tipičnega za ženske v nevtralno, ki ga imajo lahko tako ženske kot moški. Spola pa mu ni uspelo spremeniti v uradnih dokumentih.

Na hrvaškem ministrstvu za zdravje so potrdili, da so pripravili predlog novega pravilnika, ki bo določal, da nobena oseba ne sme biti prisiljena v medicinski poseg kot pogoj za priznanje spremembe spola ali življenja v drugi rodni identiteti.

Na Hrvaškem ne izvajajo operacij spremembe spola, zdravstveno zavarovanje pa ne krije stroškov takšnega posega v tujini.