Iran je že lani napovedal, da ne bo spoštoval resolucije. Foto: EPA
Iran je že lani napovedal, da ne bo spoštoval resolucije. Foto: EPA
Ban Ki Mun
Generalni sekretar ZN-a ni skrival razočaranja nad iranskim režimom. Foto: EPA
Poročilo IAEA-ja o Iranu

S tem je ignoriral resolucijo VS-ja ZN-a, ki v tem primeru predvideva možnost uvedbe gospodarskih ukrepov. IAEA v svojem poročilu še ugotavlja, da je Iran že namestil 300 dodatnih centrifug za bogatenje urana. To pa po mnenju IAEA-ja pomeni, da se Teheran pripravlja na industrijsko bogatenje urana.

Poročilo IAEA-ja prihaja ob napovedi ameriške zunanje ministrice Condoleezze Rice, da bodo začeli nove poskuse za privedbo Teherana za pogajalsko mizo.

Sicer je Iran že decembra lani, ko je VS sprejel resolucijo 1737 napovedal, da je ne namerava spoštovati.

IAEA je v svojem poročilu zapisal, da naj bi iranske oblasti v Natancu namestile dvakrat po 164 centrifug, končevali pa naj bi namestitev še dveh kaskad po 164 centrifug. V prihodnjih mesecih naj bi bilo tako skupno nameščenih v Iranu 3.000 centrifug.

Iranske oblasti so privolile v občasne inšpekcije IAEA-ja, niso pa privolile v nadzor svojega jedrskega programa prek nadzornih kamer, je zapisano v šeststranskem poročilu agencije, ki ima sedež na Dunaju.

ZN kritično do Irana
Na poročilo se je odzval generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je izrazil globoko razočaranje, ker je Iran ignoriral predpisan rok za ustavitev spornih aktivnosti. "Iransko jedrsko vprašanje ima velik vpliv na mir in stabilnost. Iranske oblasti pozivam, naj sodelujejo z zahtevami, ki bi se morale vključiti v pogajanja z mednarodno skupnostjo, da bi tako rešili nastali problem," še pravi Ban.

"Čas diplomacije še ni pošel. Še je čas za učinkovite gospodarske ukrepe proti Iranu. Predvsem tiste ukrepe, ki lahko načnejo finančne kapacitete ajatolskega režima," pa so bile besede namestnika izraelskega obrambnega ministra, ki meni, da bi morala mednarodna skupnost najprej poseči po gospodarskih ukrepih.

Poročilo IAEA-ja o Iranu