Mahmud Ahmadinedžad bi se pogajal, a brez pogojev Zahoda. Foto: EPA
Mahmud Ahmadinedžad bi se pogajal, a brez pogojev Zahoda. Foto: EPA
Objekt v Isfahanu
Iran vztrajno zagovarja pravico do razvoja jedrskega orožja in ne namerava ustaviti programa bogatenja urana. Foto: EPA
Jedrski reaktor v Bušerju
V Bušerju gradijo prvi iranski jedrski reaktor, vendar kaže, da se bo gradnja še zavlekla. Foto: Reuters
Iran malce popušča

Pred srečanjem z direktorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamedom El Baradejem na Dunaju je glavni iranski jedrski pogajalec Ali Laridžani dejal, da lahko Iran Zahodu zagotovi, da je jedrski program miroljubne narave, a le če bodo pogajanja brez pogojev. V sredo se bo iztekel rok, ki ga je ZN dal Iranu za ustavitev spornega bogatenja urana.

Ahmadinedžad s svojimi pogoji
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je zagotovil, da Teheran pristaja na pogajanja, a le ob pravičnih pogojih. Iran se je pripravljen znova pogajati o jedrskem programu, a da ne bo sprejel nobenih pogojev, s katerimi bi mu mednarodna skupnost vsilila ustavitev programa bogatenja urana.

"Če pravijo, da naj zapremo obrate za proizvodnjo jedrskega goriva, da bi se lahko znova pogajali, mi pravimo v redu, ampak potem morajo tudi tisti, ki se bodo z nami pogajali, zapreti svoje jedrske obrate," je svoje prepričanje izrazil Ahmadinedžad. Bela hiša mu je že odvrnila, da gre za zgrešeno ponudbo, saj je stališče mednarodne skupnosti jasno. Ta je Iranu pripravljena pomagati pri razvoju jedrske energije za civilne namene, vendar država ne sme imeti jedrskega orožja.

Rusija ustavila gradnjo reaktorja
Pritisk na Teheran je medtem začela krepiti tudi Rusija, ki doslej ni hotela ogrožati dobrih gospodarskih odnosov z Iranom. Tako so iz Irana poročali, da je rusko podjetje ustavilo gradnjo jedrskega reaktorja v Bušerju, saj Iran že mesec dni zamuja s plačilom.

Rusiji težave povzročajo tudi sankcije ZN-a, ki prepovedujejo izvoz občutljive jedrske tehnologije v Iran. Tako so tretje države zavrnile dobavo Iranu in morajo zato vse potrebne dele zagotoviti ruska podjetja. Jedrski reaktor v Bušerji bi moral začeti delovati letos septembra, vendar se lahko njegov zagon zavleče tudi za leto dni.

Poročilo El Baradeja pričakujejo v sredo
El Baradej mora po resoluciji 1737 Varnostnemu svetu ZN-a do petka predložiti poročilo, ali je Iran izpolnil zahteve po ustavitvi svojega programa bogatenja urana in do katere mere. Po mnenju opazovalcev naj bi El Baradej poročilo o Iranu Varnostnemu svetu in Svetu guvernerjev predstavil v sredo.

Varnostni svet ZN-a je 23. decembra lani sprejel resolucijo 1737, po kateri naj bi Teheran do 21. februarja prenehal izvajati vse dejavnosti bogatenja urana, saj mu drugače grozijo nove sankcije. El Baradej je v ponedeljek dejal, da je za pogajanja z Iranom še dovolj časa, saj naj bi Teheran za izdelavo jedrskega orožja potreboval več let.

Laridžani tudi s Solano
Na Dunaju naj bi se Laridžani sešel tudi z visokim predstavnikom EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko Javierjem Solano in tako obnovil pogovore o iranskem jedrskem programu tudi z EU-jem. Iranski zunanji minister Manučer Motaki je poudaril, da naj bi Solana in Laridžani pogovore nadaljevala tam, kjer sta jih prekinila.

B. T. / G. V.

Iran malce popušča