Istospolno usmerjeni se morajo za svoje pravice močno boriti. Foto: Reuters
Istospolno usmerjeni se morajo za svoje pravice močno boriti. Foto: Reuters
Ameriški vojaki
Ameriški vojaki morajo molčati o svoji spolni usmerjenosti. Foto: EPA
Služenje homoseksualcev v vojski naj bi po mnenju uradne ameriške politike ogrožalo bojno moralo in enotnost vojske. Foto: EPA
Segolene Royal
Segolene Royal je med resnejšimi kandidati za francoskega predsednika/-co edina, ki podpira istospolne poroke. Foto: Reuters

Danes živimo v svetu, kjer je spoštovanje človekovih pravic ena največjih vrednot, zahteve po enakopravnosti pa nujne v vseh sodobnih družbah. Skoraj na vsakem koraku nas spremljajo opozorila o enakopravnosti vseh ljudi, moških in žensk, belih, temnopoltih in rumenih, heteroseksualcev in homoseksualcev. A ni vedno tako.

Poljska prepoveduje "homoseksualno propagando"
Prvi škandal je prišel iz Poljske. Podpredsednik poljske vlade in minister za šolstvo Roman Giertych je napovedal, da pripravlja zakon, s katerim bo kaznoval "homoseksualno propagando" v šolah. Dejal je, da bo ukrepal proti ravnateljem šol, ki bodo dovolili predstavnikom organizacij istospolno usmerjenih, da govorijo z učenci, prepovedal pa bo tudi delitev letakov s podobami moških, ki se poljubljajo.

Giertych, sicer vodja katoliške Lige poljskih družin, je svojo odločitev utemeljil s tem, da je na otroke in mlade najlaže vplivati, in poudaril, da je treba ukrepati, dokler ne bo prepozno. Poljska vlada pod vodstvom premierja Jaroslawa Kaczynskega se je od Giertychevih izjav že distancirala in sporočila, da gre za njegovo osebno mnenje.

Ameriški vojaki odpuščeni, če razkrijejo, da so homoseksualci
Načelnik štaba združenih poveljstev ameriške vojske Peter Pace je razburil ameriško javnost, ko je homoseksualnost označil za nemoralno. Podprl je uradno politiko Pentagona "ne sprašuj, ne govori", ki homoseksualcem dovoljuje služenje v ameriških oboroženih silah le, če to uspešno prikrijejo. Povedal je še, da je homoseksualnost nemoralna, in jo izenačil s prešuštvom ter poudaril, da bi morali vsi ljudje svoje mnenje o homoseksualnosti zadržati zase.

Skupina, ki se zavzema za pravice istospolno usmerjenih, je dejala, da so Paceove izjave "zaušnica vsem homoseksualnim moškim in ženskam, ki častno in pogumno služijo vojsko". Paceove izjave je kritiziral celo obrambni minister Robert Gates, ki je dejal, da v politiki ni prostora za osebno mnenje. Dejal je, da imajo zakon, ki pravi, da se o tem ne sprašuje in ne govori, in to je politika ministrstva, ki jo bo izvajal in jo morajo izvajati vsi državni uslužbenci.

Do leta 1994 homoseksualci niso smeli služiti v ameriški vojski. Od takrat dalje jim zakon pomaga le toliko, da jih nihče ne sme spraševati o spolni usmerjenosti, ki pa jo morajo prikrivati. Zaradi "razkritja" se je iz ameriške vojske moralo posloviti že več kot 10.000 vojakov.

Francozi razveljavili prvo istospolno poroko
Francosko sodišče v Bordeauxu je razveljavilo prvo civilno poroko istospolno usmerjenega para, Stephana Chapina in Bertranda Charpentierja, ki sta se poročila leta 2004. Sodišče je v obrazložitev svoje odločitve zapisalo le, da trenutna zakonodaja ne omogoča poroke med istospolno usmerjenimi, saj je zapisano, da je "poroka zveza med moškim in žensko".

Razveljavitev poroke je sprožila burne odzive v francoski javnosti v tem še posebej občutljivem obdobju pred predsedniškimi volitvami, saj je vprašanje homoseksualnih porok namreč tudi eno izmed zanimivejših volilnih vprašanj. Socialistična kandidatka Segolene Royal podpira zvezo med istospolno usmerjenimi, medtem ko ji moški kandidati Nicolas Sarkozy, Francois Bayrou in Jean-Marie le Pen ostro nasprotujejo.

B. T.