Istospolni partnerji se v večini držav še vedno borijo za svoje pravice. Foto: Reuters
Istospolni partnerji se v večini držav še vedno borijo za svoje pravice. Foto: Reuters
Geji in lezbijke so tudi v Sloveniji zelo aktivni in se borijo za zakonsko enakopravnost s heteroseksualnimi pari. Foto: RTV SLO
Ali bi morali istospolni partnerji imeti pravico do posvojitve otrok, je še vedno zelo občutljivo vprašanje za večino držav. Foto: EPA
Eni izmed redkih lezbijk, ki sta lahko svojo ljubezen okronali s poroko, saj jo dovoljuje le nekaj držav na svetu. Foto: EPA

Kot piše na spletnih straneh Mirovnega inštituta, se od oseb z istospolno usmerjenostjo še vedno velikokrat pričakuje, da jo bodo kazali samo v zasebnem življenju. Gejevski in lezbični aktivisti po vsem svetu se morajo vsak dan znova boriti z različnimi predsodki, vseeno pa so odločeni, da dosežejo enake pravice, kot jih imajo heteroseksualni pari, vključno s poroko. Slovenija je poleti uvedla zakon o registraciji istospolnih partnerjev, ki pa ne podeljuje takšnim parom enake pravice, kot jih imajo heteroseksualni zakonski pari.

Kako je z gejevsko zakonodajo po svetu?
Na Nizozemskem, v Belgiji, Španiji in Kanadi so poroke istospolnih partnerjev dovoljene, v ZDA pa jih večina zveznih držav izrecno prepoveduje. Edina država, ki dovoljuje poroko istospolnih partnerjev, je Massachusetts, poleg nje pa obstaja še pet držav, ki (za zdaj) nimajo ne zakona ne amandmaja, ki bi izrecno prepovedoval poroke, niso pa izrecno dovoljene.

Med države, v katerih imajo geji možnost civilne zveze ali registracije istospolne zveze, poleg Slovenije sodijo še Andora, Argentina, Brazilija, Hrvaška, Francija, Nemčija, Češka, Izrael, Velika Britanija, Portugalska, nekaj ameriških zveznih držav (Kalifornija, Connecticut, Havaji ...), Islandija, Norveška, Švedska, Švica ...

Skandinavske države najbolj liberalne
Prva država, ki je pravno gledano priznala istospolno zvezo, je bila leta 1989 Danska; prva, ki je priznala poroko istospolnih partnerjev, pa je bila 1. aprila 2001 Nizozemska. Tudi sicer skandinavske države sodijo med najbolj liberalne, saj večinoma izenačujejo položaj istospolnih in heterospolnih parov, na Švedskem in od junija še na Islandiji tudi glede posvojitve. Ravno tema skrbništva istospolnih partnerjev deli mnenja v številnih državah. Mnogi namreč menijo, da bi se geji sicer lahko poročali, nasprotujejo pa možnosti, da bi imeli otroke.

Izrael priznava vedno več pravic istospolnim parom. Maja je vlada ustanovila komisijo, ki je predlagala, naj v zakonodajo vključijo tudi pravico do dedovanja pri istospolnih parih, že februarja pa je sodišče za družino priznalo istospolnemu paru skupno skrbništvo nad otrokom.

Položaj je nasproten v muslimanskih državah, kjer so geji še vedno izločeni iz družbe, v Iraku so pred nekaj meseci geje celo zbrali na ulicah Bagdada in jih postrelili. Latvija, Poljska in Litva so edine tri države Evropske unije, ki so v ustavi zapisale, da je poroka opredeljena izključno kot zveza med moškim in žensko.

New Jersey na strani gejev?
V zadnjih dneh je največ prahu dvignila debata o poroki istospolnih partnerjev v ZDA. Vrhovno sodišče ameriške zvezne države New Jersey je odločilo, da imajo homoseksualni pari enake pravice kot heteroseksualni.

Pri tem pa je sodišče dodalo, da je v rokah zakonodaje, da sprejme odločitev, ali bo država dovolila poroko istospolnih parov ali kakšno drugo obliko civilne zveze. Primer so sodniki obravnavali potem, ko je sedem gejevskih parov dokazovalo, da jim ustava dovoljuje poroko.