Samanino truplo so našli novembra lani. Foto: AP
Samanino truplo so našli novembra lani. Foto: AP

Tako imenovan umor iz časti 18-letne Saman Abas, ki je izginila aprila 2021, je pretresel Italijo.
Sodišče v severnem italijanskem mestu Reggio Emilia je danes obsodilo njenega očeta, Šabarja Abasa in njeno mamo, ki ostaja na prostosti. Strica dekleta so obsodili na 14 let zaporne kazni, medtem ko so oba bratranca oprostili.

Sorodna novica V Italiji na tisoče ljudi na pogrebu žrtve femicida

Oče je med pričanjem jokal in vztrajal, da je nedolžen. "To sojenje ni popolno. Tudi jaz si želim vedeti, kdo je ubil mojo hčer," je zatrdil pred sodiščem.

Abasa so zaradi suma umora aretirali avgusta v njegovi domači vasi v Pakistanu in ga izročili Italiji. Njegova soproga naj bi se še vedno skrivala v Pakistanu.

Posmrtne ostanke Saman Abas so odkrili blizu družinskega doma v mestu Novellara novembra lani, 18 mesecev po njenem izginotju. Prepoznali so jo po zobni kartoteki.

Saman Abas je v Italiji postala simbol nasilja proti ženskam in femicida, ki je v zadnjem času postal pereča tema tudi zaradi umora 22-letne študentke Giulie Cecchettin, ki jo je novembra ubil njen nekdanji fant.

Tožilstvo je navajalo, da je družino Saman Abas razburilo, ko so izvedeli, da ima fanta v Italiji. Umorjena naj bi bila, ko se je vrnila domov, da bi pobrala nekatere svoje dokumente po tem, ko je nekdaj časa živela nedaleč proč pod oskrbo centra za socialno delo.