Kosorjeva, ki bo danes po vsej verjetnosti postala nova hrvaška premierka, je spregovorila o prvih potezah in svoji odločitvi, da sprejme ponujeno priložnost. Foto: EPA
Kosorjeva, ki bo danes po vsej verjetnosti postala nova hrvaška premierka, je spregovorila o prvih potezah in svoji odločitvi, da sprejme ponujeno priložnost. Foto: EPA
Ivo Sanader in Jadranka Kosor
Kosorjeva je bila dolga leta Sanaderjeva desna roka, tako v stranki kot v vladi. Foto: EPA
Jadranka Kosor
Kosorjeva je v soboto postala nova predsednica stranke HDZ in se v svojem govoru poklonila svojemu predhodniku. Foto: EPA

Sanader je Hrvaško zapustil v času, ko se ta spopada z največjim padcem BDP-ja od vojne v 90. letih dalje. Imajo 40 milijard dolarjev zunanjega dolga, življenje je kar štirikrat dražje kot leta 2003, 15 milijard kun dolgujejo podjetja, proračun bo v minusu najmanj 15 milijard kun, turistična sezona pa bo mnogo slabša kot leta prej. V tem času bo na čelo vlade po vsej verjetnosti stopila prva ženska, Jadranka Kosor, vrsto let druga oseba stranke HDZ in druga oseba v vladi.

Kosorjevi je predsednik Stipe Mesić v petek podelil mandat za sestavo nove vlade, o njej pa bo danes razpravljal in glasoval hrvaški sabor. Po pričakovanjih naj bi Kosorjevo potrdil za novo premierko, že v soboto pa je postala prva ženska predsednica konservativne stranke HDZ, na to mesto so jo izvolili na občnem zboru stranke.

Najprej na vrsti rebalans proračuna
Kosorjeva je na hrvaški televiziji napovedala, da se bo najprej lotila rebalansa proračuna in nadaljnjih varčevalnih ukrepov, o katerih naj bi odločali še ta teden. Povedala je, da o podrobnostih rebalansa ne želi govoriti, dokler se o njem ne pogovori s koalicijskimi partnerji in dokler ga ne potrdita vlada in sabor, povedala pa je, da bo v ospredju varčevanje. "Varčevanje, varčevanje, varčevanje, resnično bomo obrnili vsako lipo," je povedala Kosorjeva in dodala, da v tem trenutku še ne razmišlja o zmanjšanju plač in pokojnin. Povedala je še, da glede na krizo ne more napovedati, kaj se bo zgodilo jeseni, in da bo morda potreben tudi tretji rebalans proračuna.

Kosorjeva je v intervjuju spregovorila tudi o morebitni ukinitvi prepovedi kajenja in povedala, da bo o tem s poslanci in člani vlade govorila potem, ko bodo vedeli, kako to vpliva na gospodarstvo. Povedala je, da niti en zakon ali projekt ne sme biti nedotakljiv, če se dokaže, da vpliva na državo in gospodarstvo.

Kosorjeva po premisleku sprejela Sanaderjev predlog
Kosorjeva je zavrnila teorije o desnem krilu HDZ-ja in povedala, da je bil Sanaderjev odhod zelo težek za stranko, a da nihče ni delal proti njemu. Na vprašanje, zakaj je sprejela ponudbo, da postane premierka, je odgovorila, da je po resnem premisleku sprejela predlog takrat še premierja in predsednika stranke ter da so ji kolegi iz HDZ-ja takoj obljubili podporo.

Nova premierka je povedala, da se kolegi v stranki zavedajo, da ji morajo obljubiti popolno podporo, saj bo le tako lahko utrdila svojo avtoriteto, še posebej zato, ker je ženska. "Nisem konfliktna, sem pa odločna," je povedala Kosorjeva in dodala, da se bo posvetovala z vsemi in oblikovala nekaj ekip za reševanje najhujših težav. "A končna odločitev bo vedno moja," je še povedala najverjetnejša nova premierka.

O Sanaderjevem odhodu Kosorjeva ni želela govoriti, ni pa zavrnila možnosti, da bi se Sanader lahko vrnil v politiko. Povedala je, da bo vsako Sanaderjevo odločitev spoštovala, in dodala, da je Sanader njen prijatelj, ki ne bo vlekel nikakršnih potez iz ozadja, se pa bo z njim posvetovala o nekaterih pomembnih odločitvah, saj je izjemno izkušen politik.

O Sloveniji zelo redkobesedna
Kar se tiče Slovenije, je bila Kosorjeva zelo redkobesedna. Povedala je, da bo tudi naprej vlekla poteze vročega srca in trezne glave. "Slovenija je naša soseda in odnosi se ne smejo radikalizirati, tako da lahko napovem, da hrvaška stran ne bo vlekla nikakršnih radikalnih potez. Mislim, da bi lahko pogajanja končali do konca leta, z večjo vključenostjo Evropske unije," je poudarila Kosorjeva.