Karadžića so v teh dneh obiskali pripadniki njegove družine. Foto: EPA
Karadžića so v teh dneh obiskali pripadniki njegove družine. Foto: EPA

Kljub Karadžićevi trditvi mu je sodnik Iain Bonomy na statusni konferenci določil dvotedenski rok, v katerem mora pripraviti odgovor na predlog spremenjene obtožnice, ki ga bremeni tudi genocida. Obtoženec je ob tem opozoril, da je srbski prevod obtožnice dobil šele v ponedeljek.

V ponedeljek je Karadžić tudi vložil prošnjo, da bi današnjo statusno konferenco preložili, kot razlog pa je navedel pomanjkanje časa za pripravo, hkrati pa je pri njem na obisku tudi družina. Povedal je tudi, da nima sredstev, in da je do zdaj imenoval enega pravnega svetovalca. Pri tem je izrazil bojazen, da bo ob taki hitrosti procesa v še bolj neenakopravnem položaju.

Škotski sodnik je pritožbo Karadžića zavrnil in dodal, da proces traja že tri mesece, pa se vse še vedno vrti okoli spremenjene obtožnice, hkrati pa je Karadžiću dejal, da je bila njegova odločitev, da se pred sodiščem brani sam. Naslednjo statusno konferenco je sodnik napovedal za 20. januar prihodnje leto.

Haaško tožilstvo je predlog spremembe obtožnice vložilo septembra, veljavna pa bo, ko jo bo potrdilo sodišče. O njej se mora Karadžić izreči v 14 dneh. Karadžića nova obtožnica, glede katere se mora izjasniti v 14 dneh. Bremeni ga genocida, pregona, iztrebljanja, usmrtitev, deportacij, nečloveških dejanj, ustrahovanja in nasilja nad civilisti ter jemanja talcev.

M. R.