Na 18. partijskem kongresu so izbrali nove voditelje za naslednje desetletje. Foto: EPA
Na 18. partijskem kongresu so izbrali nove voditelje za naslednje desetletje. Foto: EPA
Zhai je še vedno v priporu.

Kot poroča Guardian, so kitajske oblasti še posebej občutljive za kakršne koli "izpade" o vrhu partije, ki je prejšnji teden ustoličil novo generacijo voditeljev Kitajske. Že pred kongresom so iz Pekinga poslali vse aktiviste, policija pa je zbrala na stotine ljudi, ki so skušali pritegniti pozornost centralne oblasti do težav in krivic, ki se jim dogajajo pod lokalnimi vladami.

Tvit Džaj Šjaobinga s 5. novembra je namignil, da bo naslednji film iz franšize srhljivk "Brez vrnitve" o sesutju Velike dvorane ljudstva na partijske delegate. "Na svetovni premieri 8. novembra bomo priča šokantnemu odprtju!" je tvitnil. Kongres se je začel 8. novembra. Potem ko je Džajev Twitter za nekaj dni povsem umolknil, je njegova prijateljica Lju Janping postala zaskrbljena in se je odpravila na njegov dom v predmestju Pekinga.

Tam so ji svojci povedali, da je policija Džaja 7. novembra odpeljala, njegov računalnik pa zasegla. Iz policije so sporočili le, da Džaja preiskujejo zaradi "širjenja terorističnih podatkov". Za obtožbo je zagrožena do petletna zaporna kazen. Džajevi podporniki pravijo, da so navedbe smešne, več kot 400 ljudi pa je podpisalo spletno peticijo, ki oblasti poziva, naj blogarja izpustijo, sami pa da naj si pridobijo več smisla za humor.

"Z vsem spoštovanjem prosimo, naj pekinška policija najde malce smisla za humor in ne dela iz miši slona," so zapisali v peticiji. "Še zlasti pa, ne uničujte tako brez podlage dobre volje in pričakovanj, ki jih ima javnost do novih voditeljev, izbranih na 18. partijskem kongresu, z omejevanjem in pregonom državljanske pravice do svobode govora."

Novo vodstvo postavljeno pred prvi izziv
"Zelo sem bila šokirana, ko sem izvedela, kaj se je zgodilo z njim. Posvetovala sem se z nekaj odvetniki in zdi se mi, da je jasno, da njegova šala ne more biti obravnavana kot 'širjenje terorističnih podatkov'," je dejala Liu. "Preprosto absurdno je." Ob tem je povedala, da je bila ona in še nekaj aktivistov v stiku z Džajevo družino in da bodo pomagali najeti odvetnika. Predstavniki državne varnosti naj bi medtem že obiskali Džajevo ženo in jo opozorili, naj se ne izpostavlja.

Skupine za varstvo človekovih pravic Džajev primer vidijo kot preizkus za nove kitajske voditelje, ali bodo še naprej tako ostro privijale maloštevilčno kitajsko skupnost aktivistov, oporečnikov in odvetnikov. "Novo vodstvo ima dve izbiri: da še naprej kriminalno preganja in pokaže, da nima nobene volje spremeniti te poti, ali pa da izpusti Džaja v znaku dobre volje, da se odziva na javne zahteve po večji svobodi," je povedala Maja Vang iz organizacije Human Rights Watch.