Sprejem v Seulu je bil prisrčen, a za njim se skriva nezadovoljstvo Južne Koreje, ker pretiha Kitajska še naprej podpira režim v Severni Koreji. Foto: Reuters
Sprejem v Seulu je bil prisrčen, a za njim se skriva nezadovoljstvo Južne Koreje, ker pretiha Kitajska še naprej podpira režim v Severni Koreji. Foto: Reuters

V Seul je na napovedani tridnevni obisk prišel kitajski predsednik vlade Ven Džjabao, gosti pa ga predsednik Južne Koreje Li Mjung Bak.

"Kitajska nasprotuje in obsoja vsako dejanje, ki ruši mir in stabilnost na Korejskem polotoku," je v prvi uradni kitajski izjavi o primeru Čeonan dejal Ven, ki pa ni želel obtožiti nobene strani za smrt 46 južnokorejskih mornarjev, je pa drugi mož Kitajske izjavil, da njegova država "ne bo ščitila" tistega, ki je zakrivil potop ladje.

Peking bi govoril le o trgovini
Kitajska do zdaj ni hotela oceniti izsledkov mednarodne preiskave, ki so pokazali, da je Čeonan potonil zaradi trčenja s severnokorejskim torpedom. Kitajska državna agencija Šinhua se je v napovedi obiska izognila incidentu ter posledičnim sankcijam in prekinitvi stikov med Seulom in Pjongjangom. V Pekingu so poudarili, da bo obisk predvsem okrepil stike med dvema pomembnima trgovinskima partnericama.

Pjongjang pripravljen na "vsestransko vojno"
Vseeno se Ven v Južni Koreji ni mogel izogniti občutljive teme, ob kateri se vse pogosteje pojavlja beseda vojna. Odkar je bil 20. maja Pjongjang uradno obtožen napada na Čeonan, se razmere hitro zaostrujejo. Severna Koreja je sporočila, da se odpoveduje sporazumu o preprečevanju incidentov v Rumenem morju, hkrati pa je posvarila "južne brate", da bo v primeru kršitve sporne morske meje napadla ladjevje Južne Koreje.

"Zdaj, ko je skupina marionet formalno in brez obzira izzvala Demokratično republiko Korejo, je DPRK pripravljen na spoprijetje, na vojno pa bo odgovoril z vsestransko vojno," je sporočila uradna agencija Severne Koreje KCNA. V četrtek se je sestal tudi generalštab Korejske ljudske armade, ki je sprejel prve ukrepe za "vsestranski spopad".