Jaserju Arafatu je uspelo dolgo gladiti nasprotja med Palestinci, po njegovi smrti leta 2004 pa se je Hamas močno okrepil in januarja 2006 zmagal na volitvah. Foto: Reuters
Jaserju Arafatu je uspelo dolgo gladiti nasprotja med Palestinci, po njegovi smrti leta 2004 pa se je Hamas močno okrepil in januarja 2006 zmagal na volitvah. Foto: Reuters
Novi notranji minister Abdel Razzak Jahja ne ve, kako bodo "zavzeli" Gazo
Mati in hči v Gazi
Tudi tokrat so največje žrtve spora za oblastjo civilisti. Foto: EPA
Javier Solana
Zunanjepolitični predstavnik EU-ja je napovedal neposredna nakazila novi vladi Salama Fajada. Foto: EPA
Boj med Palestinci za oblast

Ameriški predsednik George Bush je v telefonskem pogovoru palestinskemu kolegu Mahmudu Abasu obljubil vso podporo, EU pa želi obnoviti neposredno dostavo pomoči Palestincem. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Javier Solana sicer ni navedel, kdaj bi Unija lahko palestinskim oblastem začela dostavljati pomoč.

EU in ZDA so Palestincem ukinili pomoč potem, ko je pred 18 meseci na parlamentarnih volitvah z več kot dvotretjinsko večino zmagalo gibanje Hamas.

Medtem je uradni Jeruzalem novo vlado, ki je bila imenovana po padcu vlade narodne enotnosti zaradi nasilja med gibanjema Hamas in Fatah v Gazi, imenoval za "partnersko."

Istočasno je uradni Jeruzalem v pismu sporočil, da bo do preklica prepovedal plovbo vsem ladjam, ki bodo namenjene v Gazo, saj je ta pod nadzorom Hamasa. Je pa izraelsko podjetje Dor Alon sporočilo, da bo nadaljevalo dobavo goriv v Gazo. V nedeljo je namreč napovedalo, da bo Gazi, ki jo ima pod nadzorom Hamas, to dobavo ustavilo.

V Gazi sicer prebivalcem grozi pomanjkanje hrane in drugih pomembnih dobrin, razmere pa se lahko zaradi blokade še precej zaostrijo.

Nastopil čas za pogovore?
Abas je Busha med 15-minutnim pogovorom opozoril, da je zdaj pravi čas za obnovo resnih mirovnih pogovorov na Bližnjem vzhodu. Bush se je Abasu zahvalil za ideje, o katerih se bo še ta teden pogovarjal z izraelskim premierjem Ehudom Olmertom, ki prihaja na obisk v ZDA.

Fatah si skuša povrniti vpliv v Gazi
Trenutno si analitiki niso edini, koliko moči sploh ima Abas nad Palestinci v Gazi, ki je od Zahodnega brega, kjer uraduje predsednik, oddaljena 45 kilometrov. Med svojim prvim srečanjem je nova vlada zagotovila, da bo prevzela tudi nadzor nad Gazo, kjer trenutno vlada Hamas, ki nove vlade ne priznava, njegov voditelj Isamil Hanija pa se ima še vedno za legitimnega premierja. Vendar pa za zdaj tudi v Abasovem Fatahu nimajo konkretnega načrta, kako ponovno pridobiti nadzor nad Gazo, gotovo pa se trenutno najbolj bojijo razširitve spopadov na Zahodni breg.

Hamas prehitel Fatahove načrte
Fatah upe zdaj polaga na Zahod, ki podpira Abasa, hkrati pa bo z ekonomsko in politično blokado skušal zlomiti Hamas v Gazi. Civilno prebivalsto v Gazi zato že kopiči zaloge hrane, v bran Hamasu pa se je postavil tudi Iran, ki Zahod obtožuje za nastanek krize.

Analitiki menijo, da je Hamas med nedavnimi spopadi v Gazi udaril prvi in tako preprečil udar, ki naj bi ga Fatah pripravljal ob pomoči ZDA in Izraela. Za Fatah naj bi bilo usodno predvsem slabo načrtovanje napada in zamude pri dobavljanju orožja z izraelske strani, prav tako pa naj bi tudi ameriški kongres zaustavil dostavo denarja in urjenje Abasovih privržencev.

Ukradli Nobelovo nagrado Jaserja Arafata
Fatah je Hamasove privržence obtožil, da so vdrli v hišo nekdanjega palestinskega predsednika Jaserja Arafata in iz nje ukradli veliko dragocenosti, med njimi tudi Nobelovo nagrado za mir, ki jo je Arafat dobil leta 1994, obenem s takratnim izraelskim premierjem Jicakom Rabinom in sedanjim izraelskim predsednikom Šimonom Perezom. Priče so povedale, da je v ropu sodelovalo več deset ljudi, med drugim pa je izginilo tudi veliko daril, ki so jih dolgoletnemu palestinskemu voditelju, ki je prihajal iz vrst Fataha, poklonili tuji državniki.

Arafatova hiša je sicer prazna že od leta 2001, Hamasov vodja Haled Mešal pa je obljubil, da se je njegovo gibanje ne bo dotaknilo.

A. L.

Novi notranji minister Abdel Razzak Jahja ne ve, kako bodo "zavzeli" Gazo
Boj med Palestinci za oblast