Foto:
Foto:
Visoki predstavnik EU-ja za zunanjo in varnostno politiko Javier Solana

Holkeriju se bo sicer enoletni mandat iztekel avgusta, vendar so se po krvavih marčnih spopadih med albanskimi in srbskimi prebivalci okrepili pozivi k njegovemu odstopu.

V začetku meseca so 67-letnega nekdanjega finskega premierja oskrbeli v francoski bolnišnici, domnevno zaradi utrujenosti. To je še okrepilo prepričanje, da bo Finec predčasno končal mandat.

Holkeri je kot prvi mož finske vlade sodeloval tudi v severnoirskih mirovnih pogajanjih, med letoma 2000 in 2001 pa je bil predsednik generalne skupščine Združenih narodov.

Solana: EU hvaležen
Visoki predstavnik EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je v Parizu dejal, da sta Evropska unija in mednarodna skupnost Holkeriju hvaležni za ves njegov trud in delo na vodilnem položaju misije ZN-a na Kosovu, hkrati pa mu je zaželel čim hitrejše in uspešno okrevanje.

Albanska stran obžaluje odstop
Kosovski predsednik Ibrahim Rugova in premier Bajram Rexhepi sta z obžalovanjem sprejela Finčev odstop. Holkeriju sta se zahvalila za vse, kar je storil na Kosovu kot vodja Unmika, Rexhepi pa je še izpostavil, da je bil odprt za sodelovanje s kosovskimi prehodnimi ustanovami.

... srbska pa ga pozdravlja
Po poročanju beograjskih medijev so vsi voditelji Srbov pozdravili Holkerijev odstop. Član predsedstva kosovskega parlamenta Oliver Ivanović naj bi celo zatrdil, da je
Holkeri kot prvi človek UNMIK-a nedvoumno kriv za neustrezne odzive v kriznih
razmerah, zlasti med marčevskim nasiljem, ko naj bi njegova uprava popolnoma
razpadla.