Princesa Cristina trdi, da ni vedela za nedovoljene poslovne poteze svojega moža, a sodnik meni, da bi se o njih morala pozanimati. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Princesa Cristina trdi, da ni vedela za nedovoljene poslovne poteze svojega moža, a sodnik meni, da bi se o njih morala pozanimati. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Le šest dni po tem, ko je 46-letni Filip prevzel prestol, je pozornost v Španiji usmerjena v sestrin škandal. Filip je sicer ob svojem ustoličenju med drugim obljubil "iskreno in transparentno" monarhijo, a za zdaj ni jasno, kako bodo obtožbe proti njegovi sestri in njenemu možu vplivale na njegov ugled.

Obtožnica Cristino in njenega moža Inakija Urdangarina, sicer poslovneža, bremeni, da sta iz javnih sredstev, namenjenih dobrodelni ustanovi Noos, utajila šest milijonov evrov. Cristina je bila članica upravnega odbora Noosa, njen mož pa predsednik. Prav tako sta oba lastnika podjetja Aizoon, za katerega preiskovalci sumijo, da je služilo le kot krinka za pranje denarja.

Končno odločitev o tem, ali bo morala princesa na sojenje, bo sprejelo sodišče v Palmi de Mallorci. Če bo obveljala odločitev preiskovalnega sodnika, bo 49-letna Cristina prva iz španske monarhije, ki bo v zgodovini monarhije sedela na zatožni klopi.

Preiskovalni sodnik je sicer februarja letos šest ur zasliševal sestro španskega kralja v povezavi z računi, ki kažejo, da je uporabljala denar podjetja Aizoon za osebne namene.

Princesa Cristina, sicer mati štirih otrok, ki je opravila magisterij na univerzi v New Yorku, je v svojem zagovoru dejala, da je preprosto zaupala svojemu možu in da o njegovih poslovnih zadevah ni vedela ničesar. A preiskovalni sodnik je po štiriletni preiskavi zaključil, da bi Urdangarin vse skupaj težko izpeljal brez njene privolitve in strinjanja.

Cristinini odvetniki so že napovedali, da se bodo zoper odločitev sodišča pritožili.