Foto:
Foto:
Prvoobtoženi za umor Djindjića Miloral Luković - Legija.

Milorad Luković - Legija, ki se je minuli teden prostovoljno predal srbski policiji, je sodišče zaprosil za mesec in pol časa, da se pripravi na obrambo. Sodišče mu je odobrilo natanko en mesec, tako da se bo sojenje nadaljevalo 10. junija.

Legijo obtožujejo, da je bil vodja organiziranega kriminalnega združenja in da je v njegovem okviru neposredno načrtoval, organiziral in vodil akcijo, v kateri je bil ubit srbski premier Zoran Djindjić.

Legija je prvoobtoženi tudi v postopku proti devetim obtožencem za ugrabitev in umor nekdanjega srbskega predsednika Ivana Stambolića 25. avgusta 2000.

Na zatožni klopi v procesu stoletja, ki so ga začeli 22. decembra, je bilo doslej le pet od 13 obtoženih za Djindjićev umor 12. marca lani, drugim, vključno z Legijo, pa so sodili v odsotnosti.

Legija naj bi bil vpleten tudi v prvi poskus atentata na Draškovića. Sedanji novi zunanji minister SČG-ja je 3. oktobra 1999 za las ušel smrti, a so atentatorji na cestni magistrali blizu Beograda umorili štiri njegove najbližje sodelavce v stranki, Drašković pa je bil le lažje poškodovan.

Vrhovno sodišče Srbije je lani razveljavilo že izrečene sodbe in naložilo novo sojenje, ki so ga začeli 2. februarja, vendar tudi v novi obtožnici ni Legije, čeprav Drašković in njegovi odvetniki že tretje leto poskušajo dokazati, da je imel pri tem glavno besedo prav on.