81-letni Mahmud Abas ostaja na čelu Fataha, ob tem pa je tudi palestinski predsednik in predsednik Palestinske osvobodilne organizacije. Foto: Reuters
81-letni Mahmud Abas ostaja na čelu Fataha, ob tem pa je tudi palestinski predsednik in predsednik Palestinske osvobodilne organizacije. Foto: Reuters
Fatahova konferenca
Izrael najmanj 75 delegatom Fataha iz Gaze ni dovolil priti na Zahodni breg in se udeležiti konference. Priti niso mogli niti številni novinarji iz oblegane Gaze. Foto: Reuters

Od pričakovanih 1.411 udeležencev se jih je glasovanja na konferenci v Ramali na Zahodnem bregu udeležilo 1.322, med njimi pa so člani Fataha z Zahodnega brega in iz Gaze, ki sta pod izraelsko okupacijo od leta 1967, pa tudi iz diaspore. Potrditev Abasa je bila soglasna, poroča palestinska tiskovna agencija Wafa.

Kot poroča palestinska tiskovna agencija Maannews, Izrael najmanj 75 predstavnikom stranke ni dovolil zapustiti Gaze, ki jo Izrael oblega od leta 2007, da bi se udeležili konference, zato so ti kritizirali strankino odločitev, da se glasovanje vseeno izvede. Kar tretjina delegatov iz Gaze se konference namreč ni mogla udeležiti.

Sadi Salameh, eden od udeležencev iz Gaze, je Abasa, ki je na čelu Palestinske samoupravne oblasti, Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) in Fataha, pozval, naj "osebno posreduje" in od Izraela izsili potrebna dovoljenja.

Prihod na konferenco je bil onemogočen tudi palestinskim novinarjem iz Gaze. Sindikat novinarjev v Gazi je sporočil, da je onemogočanje prihoda novinarjev na Zahodni breg in poročanje s konference "v skladu z okupatorjevim sistematičnim kršenjem njihovih pravic," poroča Maanews.

Kam bo šel Fatah?
Med petdnevno konferenco bodo izvolili še člane skupščine stranke in centralnega komiteja, po teh volitvah pa bo znano, v katero smer se bo nagnila najstarejša palestinska stranka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

81-letni Abas je poudaril, da v kratkem nima namena sestopiti s položaja predsednika, vprašanje, kdo bo njegov naslednik, pa so vse pogostejša. Do zdaj Abas še ni javno razkril nobenega imena.

Nekateri analitiki menijo, da bo Abas na kongresu skušal okrepiti svoj vpliv in zmanjšati moč potencialnih nasprotnikov, predvsem dolgoletnega tekmeca Mohameda Dahlana, ki živi v izgnanstvu v Združenih arabskih emiratih.

Opozorila o čistkah
Opazovalci so opozorili, da so zaznali zmanjšano število oddanih glasov. Dimitri Diliani, od leta 2009 član revolucionarnega sveta oziroma Fatahove skupščine, pravi, da ni bil povabljen na kongres, tako kot ne mnogo drugih. Na kongres po poročanju tujih tiskovnih agencij niso povabili glavnih nasprotnikov in disidentov.

"Sistem iz leta 1960 ne deluje leta 2016. Ozreti se moramo na trenutne okoliščine. Trenutni sistem je bil vzpostavljen, ko smo bili v diaspori, zdaj smo na državni zemlji. Postavili smo ga med revolucijo. Zdaj imamo državo," je za AFP povedal Džibril Radžub, nekdanji vodja obveščevalne službe in trenutni predsednik palestinske nogometne zveze ter član Fatahovega centralnega komiteja.

Vabilo Hamasu in Islamskemu džihadu
Iz palestinskih gibanj Hamas in Islamski džihad so sporočili, da so bili povabljeni, naj na Fatahov kongres pošljejo svoje predstavnike. Abas je v uvodnem nagovoru dejal, da se je kongresa kot gostje udeležilo 60 delegacij iz več kot 20 držav.