Članska izkaznica laburistične stranke, ki bo v soboto po nekaj mesecih dobila novega voditelja, ki jo bo moral popeljati v novo obdobje in pripraviti za prihodnje volitve leta 2015. Foto: EPA
Članska izkaznica laburistične stranke, ki bo v soboto po nekaj mesecih dobila novega voditelja, ki jo bo moral popeljati v novo obdobje in pripraviti za prihodnje volitve leta 2015. Foto: EPA
David Miliband
David Miliband naj bi po mnenju številnih poznavalcev zmagal, a le s tesno prednostjo pred svojim bratom Edom. Foto: EPA
Kandidati za predsednika stranke
Za vodstvo laburistične stranke se potegujejo Andy Burnham, David Miliband, Diane Abbott, Ed Balls in Ed Miliband. Foto: EPA
Ed Miliband
Ed Miliband, mlajši izmed bratov, nadaljuje politiko, ki jo je začrtal nekdanji premier in voditelj stranke Gordon Brown. Foto: EPA

Potem ko je laburistična stranka, ki jo je do letošnjih volitev vodil Gordon Brown, na majskih volitvah po 13 letih ostala praznih rok in se preselila v opozicijo, se je zadnje mesece ukvarjala sama s seboj in iskala najprimernejšo osebo, ki bo stranko postavila nazaj na noge. Odločitev delegatov stranke bo pokazala, ali bo stranka ubrala bolj levo ali sredinsko usmeritev pri spopadanju z vladajočo koalicijo konservativcev in liberalnih demokratov pod taktirko premierja Davida Camerona.

Bitka med petimi kandidati, ki si želijo stopiti v čevlje Tonyja Blaira in Gordona Browna, se je v zadnjih tednih zožila le na bitko med bratoma Miliband - Davidom in Edom, ki poosebljata bitko med taboroma Blaira in Browna. Zmaga se sicer bolj nasmiha nekdanjemu zunanjemu ministru, 45-letnemu Davidu Milibandu, varovancu Tonyja Blaira, a tudi njegov 40-letni brat Ed, nekdanji minister za energijo in podnebne spremembe in pripadnik Brownovega kroga, zagotovo ni rekel zadnje besede.

Sredinska politika Blaira ali delavske pravice Browna?
David Miliband, ki ga je ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton opisala kot "močnega, vitalnega, privlačnega in pametnega", zagovarja sredinsko politiko svojega mentorja Blaira, ki verjame v to, da mora laburistična stranka za povratek na oblast znova pridobiti pripadnike srednjega razreda. Njegov brat Ed, ki ga je za svojega naslednika izbral Brown, zagovarja delavski razred in s tem dvig minimalne plače, višje davke za tiste, ki zaslužijo največ, ter obdavčevanje bank.

Medtem ko je starejši brat izkušnje pridobival kot zunanji minister v vladi Gordona Browna, je Ed Miliband svojo politično pot in mednarodni ugled gradil potiho. Veliko pohval je dobil na račun svojega načrta za zmanjšanje vnosov toplogrednih plinov v ozračje, ki ga je predstavil na podnebni konferenci v Köbenhavnu. "Ed ima neko posebno kvaliteto. Je nekdo, ki ponuja resnične spremembe, medtem ko je David ujet v preteklosti," je za AP povedal Peter Hain, minister v vladah Blaira in Browna.

Kritiki nad oba brata
Kritiki so Eda Milibanda obtožili, da je šel predaleč pri iskanju podpore na levici stranke, ko je obljubil številne nove obdavčitve in manjšo državno porabo, kar naj bi zmanjšalo britanski dolg, a obenem zaščitilo delovna mesta laburistov v britanskem javnem sektorju. Davidu Milibandu so kritiki očitali, da je podpiral predvsem poslovno agendo in ni predstavil sprememb v kampanji, ki se je na letošnjih volitvah izkazala za neučinkovito.

"Med obema kandidatoma obstaja pomembna razlika. David je govoril, da je treba misliti na volivce, na ljudi, ki jih je treba pridobiti, da bi znova prevzeli oblast, medtem ko je Ed govoril predvsem o stranki in o njenih spremembah," je za agencijo AP povedal Lance Prince, nekdanji tiskovni predstavnik Tonyja Blaira in soavtor prihajajoče biografije bratov Miliband.

Mala družinska drama za vodenje stranke
Boj za Brownovega naslednika pa ni bil preprost. "Med kampanjo smo imeli občutek, da smo v žajfnici, v družinski bitki," je povedal Prince. "V njun medsebojni odnos so se vrinile napetosti, kar je bilo izjemno težko za oba," je še dodal. David Miliband je povedal, da je bilo tekmovanje proti bratu precej nenavadno, a vztraja, da ostajata povezana. "Prihajam iz majhne družine in ena izmed stvari, ki se jih naučiš v taki družini je, da moramo vedno držati skupaj. Odločena sva, da ima družina prednost pred politiko," je povedal starejši brat.

Trije kandidati praktično brez možnosti
Drugi trije kandidati za novega predsednika laburistov, ki imajo zelo malo možnosti, da bi se povzpeli na čelo stranke, so nekdanji minister za šolstvo Ed Balls, nekdanji minister za zdravje Andy Burnham in Diane Abbot, veteranka, ki je odločno nasprotovala britanskemu sodelovanju leta 2003 v invaziji na Irak.

Ker je sistem za izbor novega voditelja laburistične stranke precej zapleten, saj poleg glasov zakonodajalcev in članov stranke, novega predsednika izbirajo tudi pripadniki sindikatov, odločitev ni znana vse do konca. Kot poročajo britanski mediji, je približno 160.000 članov stranke razdeljenih, saj zakonodajalci in delegati stranke podpirajo starejšega brata, pripadniki sindikatov pa so na strani mlajšega Milibanda. Vsi so svoje glasove že oddali, izidi pa bodo znani v soboto zvečer, ko se bo končal letni kongres stranke.

Novi predsednik bo moral zavihati rokave
Kdor koli bo zmagal, bo moral takoj zavihati rokave. Prvi večji strankarski govor je predviden za torek, v manj kot mesecu dni pa morajo pripraviti odgovor na varčevalni načrt finančnega ministra Georgea Osborna, s katerim naj bi privarčevali 30 milijard funtov na leto. Osbornov varčevalni načrt je osrednja točka Cameronovega programa in bo po mnenju številnih analitikov močno vplival na izid prihodnjih parlamentarnih volitev leta 2015.

Potem ko je Brown volivce razočaral s pomanjkanjem karizme in številnimi napakami, britanski laburisti iščejo voditelja, ki se bo znal obnašati in bo znal pritegniti volivce. A Price je prepričan, da nobeden izmed bratov Miliband nima karizme in samozavesti, ki sta do položaja pripeljali Blaira. "Mislim, da nobeden izmed njiju nima stika z običajnimi ljudmi," je še povedal Price. A ne glede na to bo sobota prinesla odločitev o tem, ali bo laburistična stranka zaplavala v smeri, ki jo je začrtal Blairm, ali s tokom, ki ga je ubral Brown.