Nemška kanlclerka meni, da pri Izraelcih in Palestincih obstaja dobra volja, kar je pomemben znak. Foto: EPA
Nemška kanlclerka meni, da pri Izraelcih in Palestincih obstaja dobra volja, kar je pomemben znak. Foto: EPA
Angela Merkel in Mahmud Abas
Nemška kanclerka je Izraelce in Palestince pozvala k obnovitvi pogajanj. Foto: Reuters
Merklova na Bližnjem vzhodu

Drugi dan obiska na Bližnjem vzhodu se je Merklova najprej sešla z izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni, nato pa še s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Že v soboto se je sešla z izraelskim premierjem Ehudom Olemrtom, s katerim se sešla še enkrat po srečanju z Abasom.

Olmert pripravljen na srečanje z arabskimi voditelji
Olmert je po srečanju z Merklovo javno povabil savdskega kralja Abdulaha in ostale arabske voditelej, da se sestanejo z njim in se pogovorijo o oživitvi mirovnega načrta. Če bo savdski kralj predlagal srečanje zmrenih arabskih voditeljev in bo povabil mene ter palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, se bom z veseljem odzval in predstavil naša stališča, je dejal Olmert, ki meni, da bi se takšno srečanje splačalo.

Treba je premagati razlike
Merklova, ki je tudi predsedujoča EU-ju, je v Jeruzalemu obiskala muzej holokavsta in hebrejsko univerzo, kjer je v govoru izrazila pripravljenost pomagati obema stranema, vendar morata ti najprej sami premagati razlike. Izraelce in Palestince je pozvala, naj ne zamudijo priložnosti za obnovitev mirovnih pogajanj po tem, ko so se arabske države ta teden na vrhu v Riadu zavzele za oživitev mirovnega načrta in Izraelu ponudile normalizacijo odnosov v zameno za njegov umik iz palestinskih ozemelj, ki jih je zasedel v vojni leta 1967.

Nemška kanlcerka se ni želela sestati z nobenim ministrom palestinske vlade narodne enotnosti, ki jo sestavljajo člani gibanja Hamas in Fatah. Na sobotnem neformalnem vrhu zunanjih ministrov EU-ja so se ti odločili, da bodo nadaljevali pogovore le s tistimi ministri, ki ne pripadajo gibanju Hamas, saj to ne želi priznati Izraela in se odreču nasilju.

Poziv k izpustitvi vojaka
Ob obisku v Ramali je Abas dejal Merklovi, da nova palestinska vlada izpolnjuje zahteve mednarodne skupnosti, s čimer pa se nemška kanclerka ni strinjala. Po njenih besedah bodo lahko partnerji v mirovnih prizadevanjih le tisti, ki se bodo odpovedali nasilju in sprejeli pravico Izraela do obstoja. Po lanski zmagi Hamasa na volitvah so ZDA in EU ustavili pomoč Palestincem. Merklova je tudi pozvala palestinske skrajneže, da izpustijo izraelskega vojaka, ki so ga lani poleti zajeli v Gazi in čemur je sledila silovita izraelska ofenziva. Ob tem je Abas zagotovil, da bo vojak zagotovo osvobojen.

Merklova na Bližnjem vzhodu