Po prijetju Karadžića zdaj vsi pričakujejo, da se bo v haaškem priporu kmalu znašel tudi Mladić. Foto: EPA
Po prijetju Karadžića zdaj vsi pričakujejo, da se bo v haaškem priporu kmalu znašel tudi Mladić. Foto: EPA

Za akcijo v hiši Petarja Ješića v mestu Rogatica na vzhodu BiH-a se je Nato odločil, da bi pridobil nove podatke, ki bi jim pomagali pri iskanju še zadnjega haaškega obtoženca za genocid, potem ko so julija prijeli in Haagu izročili nekdanjega političnega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića.

"Vemo, da je Ješić tesen prijatelj Ratka Mladića. Ima dolgoletne tesne odnose z njim in imamo močne dokaze, da je del mreže, ki Mladiću pomaga na begu," je dejal tiskovni predstavnik Nata Derek Chapell in dodal, da kljub pomanjkanju dokazov, ki bi kazali na Mladićevo prisotnost v BiH-u, verjamejo, da ima tukaj dobro utrjeno mrežo privržencev.

Iz Nata so sporočili, da še vedno velja denarna nagrada za informacije, ki bi vodile do prijetja Mladića in do njegove predaje haaškemu sodišču.

Srbski obrambni minister Dragan Šutanovac je zanikal, da bi Mladiću na begu pomagala srbska vojska, hkrati pa je tudi ovrgel poročanje, da so že locirali njegovo skrivališče in se z njim pogajajo o predaji. "Globoko sem prepričan, da srbska vojske in tajne službe niso več del težave, ampak rešitve," je prepričan Šutanovac.

G. V.