Nekateri Libanonci so z navdušenjem sprejeli novico, da bodo morilci premierja Haririja končno prišli pred roko pravice. Foto: EPA
Nekateri Libanonci so z navdušenjem sprejeli novico, da bodo morilci premierja Haririja končno prišli pred roko pravice. Foto: EPA
Ustanovitev sodišča ZN-a za Libanon

Za resolucijo, ki ustanavlja sodišče, je glasovalo deset članic Varnostnega sveta, proti pa ni bil nihče. Pet članic, Kitajska, Rusija, Južna Afrika, Indonezija in Katar, se je glasovanja vzdržalo, saj so prepričane, da so razmere v Libanonu preveč krhke in jih bo ustanovitev sodišča le še poslabšala. Države, ki so podprle resolucijo, pa so prepričane, da je potrebno Haririjeve morilce kaznovati.

Na resolucijo se je že odzvala Sirija, ki jo mnogi krivijo za Haririjevo smrt in ki ustanovitvi sodišča nasprotuje že od vsega začetka. Sirijske oblasti trdijo, da ustanovitev sodišča krši libanonsko suverenost in lahko še bolj destabilizira državo. "Ustanovitev sodišča v okviru 7. poglavja Ustanovne listine Združenih narodov krši suverenost Libanona. Sirijsko stališče do sodišča torej ostaja enako," so bili odločni v Siriji.

Libanonci sodišče pozdravljajo
Libanonski premier Fuad Siniora je resolucijo pozdravil. "Ratifikacija mednarodnega sodišča ni zmaga ene strani nad drugo, ni zmaga ene libanonske stranke nad drugo. To je zmaga za Libanon in vse Libanonce," je dejal Siniora. Nad resolucijo je bil navdušen tudi Saad Hariri, sin umorjenega nekdanjega premierja, ki je dejal, da je prišel čas za pravico ter da je ustanovitev sodišča ključnega pomena za državo in "priložnost za združitev vseh Libanoncev".

Libanon mora resolucijo o ustanovitivi sodišča ratificirati do 10. junija, v nasprotnem primeru pa bo Varnostni svet deloval enostransko in sam potrdil ustanovitev sodišča, kot je to že naredil s sodiščema za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije in v Ruandi.

Sirija vsako vpletenost odločno zavrača
Rafik Hariri je bil ubit v mogočnem bombnem napadu v Bejrutu 14. februarja leta 2005. Poleg takratnega premierja je v napadu umrlo še 22 ljudi. Po preiskavi napada so Združeni narodi za umor obtožili Sirijo in libanonske oborožene sile, ki pa odgovornost za smrt premierja odločno zavračajo.

Ustanovitev sodišča ZN-a za Libanon