Sledenje koronavirusu v odpadnih vodah je učinkovit sistem nadzora nad epidemijo. Foto: EPA
Sledenje koronavirusu v odpadnih vodah je učinkovit sistem nadzora nad epidemijo. Foto: EPA

Evropska komisija je pozvala članice, naj zato redno nadzirajo kanalizacijske sisteme oz. odpadne vode.

"Ključno je, da države EU-ja čim prej vzpostavijo učinkovite sisteme nadziranja odpadnih voda in zagotovijo, da so vsi bistveni podatki nemudoma na voljo zdravstvenim oblastem," je za nemški časopis Welt am Sonntag povedal evropski komisar za okolje Virginijus Sinkevicius.

Sorodna novica Sledenje koronavirusu v odpadnih vodah – pogosto točnejše od uradne statistike

Kot je pojasnil, gre za "poceni, hiter in zanesljiv vir informacij glede širjenja virusa in njegovih sevih med prebivalstvom". Večja mesta in skupnosti bi morali analizirati najmanj dva vzorca tedensko, kar je po Sinkeviciusovih besedah "dokazan koncept pri zagotavljanju javnega zdravja".

Nekatere evropske države, vključno s Slovenijo, so že začele spremljati odpadne vode in jim je tako uspelo preprečiti večje izbruhe. Analiza odpadnih voda se že dalj časa uporablja za spremljanje razširjenosti mamil med prebivalstvom.

Hrvaška: Smrt nedonošenčkov

Iz Hrvaške, kjer imajo najmanj novih okužb v zadnjem mesecu, poročajo o dveh tragičnih smrtih nedonošenčkov iz Osijeka, ki sta imela poleg covida-19 tudi pridružene bolezni. V osiješki bolnišnici je v zadnjem dnevu umrlo osem ljudi s covidom.

Skupno je v zadnjem dnevu na Hrvaškem umrlo 52 ljudi, obolelih s covidom-19, zaznali so 944 novopotrjenih primerov, kar je najmanj v zadnjem mesecu. Opravili so 8370 testiranj.

Novorojenček, obolel s covidom-19, na intenzivni negi v Carigradu v Turčiji. Foto: EPA
Novorojenček, obolel s covidom-19, na intenzivni negi v Carigradu v Turčiji. Foto: EPA

Še vedno je največ obolelih v Zagrebški županiji (234 novo okuženih), sledijo Varaždinska županija (118 novih okužb), Medžimurska (71) in Osiješko-baranjska (58). V Istrski županiji so potrdili le dve novi okužbi.

V Rusiji cepili le šest odstotkov prebivalcev

V Rusiji cepljenje proti novemu koronavirusu še vedno napreduje počasi. Z dvema odmerkoma cepiva je do zdaj cepljenih približno devet milijonov ljudi, kar je približno šest odstotkov prebivalstva, prvi odmerek pa je prejelo 13 milijonov ljudi.

Glede na raziskave večina Rusov ne želi biti cepljena, saj številni dvomijo o varnosti ruskih cepiv, po nekaterih poročilih pa cepiva niso na voljo v vseh ruskih regijah.

Ruski predsednik Vladimir Putin državljane poziva, naj se cepijo, saj bodo lahko vse ukrepe za zajezitev pandemije odpravili šele takrat, ko bo cepljenih okoli 70 odstotkov vseh odraslih.

V Rusiji, ki ima 144 milijonov prebivalcev, so razvili in registrirali tri cepiva proti novemu koronavirusu: poleg Sputnika V še EpiVacCorona in CoviVac. Cepivo Sputnik V je sicer na ruskem trgu že skoraj devet mesecev.

V EU-ju, ki se spopada s težavami pri dobavi cepiv, je bilo po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) do zdaj z obema odmerkoma cepljenih 10 odstotkov odraslih, z enim odmerkom pa več kot 27 odstotkov.

V Avstriji naj bi do konca junija cepili pet milijonov ljudi