Številni hudi zločinci iz časov nacistične Nemčije so v ZDA pod zaščito ameriške vlade živeli nova življenja. Foto: EPA
Številni hudi zločinci iz časov nacistične Nemčije so v ZDA pod zaščito ameriške vlade živeli nova življenja. Foto: EPA
Cia je zavestno ščitila zločince. Foto: EPA

Poročilo do zadnje podrobnosti razgalja tudi desetletja sporov, pogosto skritih, ki so jih imele ZDA z drugimi državami glede vojnih zločincev na svojih in tujih tleh, poroča New York Times.
600 strani dolgo poročilo, ki ga je ameriško pravosodno ministrstvo štiri leta skušalo ohraniti v tajnosti, podaja nove dokaze glede več deset najbolj zloglasnih nacističnih primerov zadnjih treh desetletij. Med drugim opisuje, kako je ameriška vlada v predalu uradnika na pravosodnem ministrstvu hranila del skalpa dr. Josefa Mengeleja, tako imenovanega Angela smrti. Ko so začeli uporabljati raziskave DNK-ja, jim je prav ta skalp pomagal razkriti, da je zloglasni klavec po vojni pobegnil v Brazilijo, kjer je umrl leta 1979.
V poročilu je opisan še uboj nekdanjega vojaka Waffen SS-a v New Jerseyju in tudi to, kako je vlada zamenjala nekega moškega za paznika iz koncentracijskega taborišča Treblinka, znanega pod imenom Ivan Grozni.

Cia kot sokrivec
Obsežno poročilo opisuje tako uspehe kot tudi neuspehe skupine pravnikov, zgodovinarjev in preiskovalcev posebne enote pravosodnega ministrstva, ki so jo ustanovili leta 1979 za deportiranje nacistov.

Morda najbolj obremenilna razkritja so v delu, ki poroča o sodelovanju Cie (osrednje obveščevalne agencije) z nacističnimi prebežniki. Strokovnjaki in prejšnja vladna poročila so priznavali, da je Cia naciste uporabljala v povojne obveščevalne namene, a to poročilo gre še korak dlje, saj Američane obtožuje sokrivde in prevar v takih operacijah.
Poročilo v delu, ki opisuje "vladno kolaboracijo z zločinci", navaja, da so preiskovalci pravosodnega ministrstva izvedeli, da so nekaterim nacistom odobrili vstop v ZDA, čeprav so se vladni predstavniki dobro zavedali njihove preteklosti. "Amerika, ki se je ponašala s tem, da je varno zatočišče za preganjane, je - v manjši meri - postala varno zatočišče tudi za zločince," piše v poročilu.
Nacistično znanje v ZDA
Med drugim je Cia leta 1954 pomagala Ottu von Bolschwingu, sodelavcu Adolfa Eichmanna, ki je pomagal narediti prvotne načrte "iztrganja Nemčije iz rok Judov" in pozneje delal za Cio v ZDA. Poročilo se podrobno opisuje tudi primer Arthurja L. Rudolpha, nacističnega znanstvenika, ki je vodil tovarno streliva Miitelwerk. Leta 1945 so ga prepeljali v ZDA zaradi njegove usposobljenosti za izdelavo raket v sklopu operacije Sponka, ameriškega programa, ki je rekrutiral znanstvenike, ki so delali v nacistični Nemčiji.
Ministrstvo se je vse od leta 2006 z vsemi štirimi upiralo objavi poročila. Po grožnjah s tožbami je prejšnji mesec le predalo precej okrnjeno različico zasebni skupini preiskovalcev, a brez številnih najbolj pravno in diplomatsko občutljivih delov. Popolno različico je uspelo zdaj pridobiti New York Timesu.