Električni avtomobil proizvajalca BYD. Foto: Reuters
Električni avtomobil proizvajalca BYD. Foto: Reuters

Tovarna naj bi zaposlovala več tisoč ljudi, šlo pa naj bi tudi za eno največjih tujih neposrednih naložb na Madžarskem v zgodovini, je ta teden ob razkritju informacije o načrtovani naložbi zatrdil madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino Peter Szijjarto, ki o konkretni vrednosti naložbe še ni želel govoriti.

Naložbo so prek družbenih omrežij potrdili tudi v družbi BYD. Prepričani so, da gre za velik korak naprej v smeri zelene mobilnosti v Evropi. BYD je sicer že prisoten na Madžarskem, med drugim s tovarno električnih avtobusov.

BYD s sedežem v Šendzenu je bil izvorno izdelovalec baterij, leta 2003 pa je vstopil na področje izdelave vozil in od tedaj postal eden od bistvenih kitajskih igralcev v električni mobilnosti. Lani je tako družba v celoti prenehala izdelovati vozila z motorji z notranjim zgorevanjem in se posvetila zgolj hibridnim in čisto električnim vozilom.

BYD in njegovi kitajski tekmeci postajajo v zadnjih letih zaradi razvite tehnologije, dostopa do surovin in nižje cene delovne sile vse pomembnejši členi na področju električnih avtomobilov. S tem predstavljajo močno konkurenco ameriškim in predvsem evropskim izdelovalcem, kar buri duhove v Bruslju in številnih članicah EU-ja. Obenem iz Kitajske prihajajo tudi bistveni sestavni deli električnih vozil.

Tudi zaradi teh gibanj EU v strahu pred trajno izgubo konkurenčnosti evropskega gospodarstva krepi aktivnosti za večjo strateško avtonomijo avtomobilske industrije in drugih panog. Madžarska pod vodstvom stranke Fidesz premierja Viktorja Orbana medtem razvija tesne odnose s Pekingom, kar predstavlja le še enega v nizu primerov, ko v Budimpešti delujejo povsem drugače od preostale Unije.

Orban in njegova stranka, ki si je v zadnjih desetletjih podredila praktično vse madžarske družbene podsisteme, svojo politiko temeljita na konfrontaciji z EU-jem, katere članica je Madžarska od 2004. Zaradi tega se je država znašla v posebnem izoliranem položaju, ko ji je Evropska komisija tudi zamrznila velik del sredstev iz proračuna EU-ja.

Poleg tkanja tesnejših vezi s Kitajsko v nasprotju s prevladujočo linijo Zahoda se samosvojost Madžarske kaže tudi v politiki do ruskega napada na Ukrajino, saj je Budimpešta bistveno bolj naklonjena Moskvi in režimu Vladimirja Putina kot preostala Unija in tako redno blokira skupne aktivnosti za pomoč Ukrajini.