Generalni sekretar meni, da ima Ukrajina še dolgo pot do Nata. Foto: EPA
Generalni sekretar meni, da ima Ukrajina še dolgo pot do Nata. Foto: EPA
Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel
Rupel se je v imenu Ovseja pogovarjal o opazovanju volitev. Foto: EPA

De Hoop Scheffer se je v Kijevu srečal z ukrajinskim obrambnim ministrom Anatolijem Gričenkom.

V Ukrajini se je mudil tudi predsedujoči Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi Dimitrij Rupel. S predsednikom Viktorjem Juščenkom sta govorila o volitvah, napovedanih za prihodnje leto, ki naj bi jih opazoval Ovse.

Generalni sekretar Nata je dejal tudi, da bi bile lahko mejnik v preobrazbi Ukrajine prav parlamentarne volitve, napovedane za prihodnje leto. Te naj bi namreč pokazale, ali Ukrajinci res zaupajo severnoatlantskemu zavezništvu.

Rupel tudi o Pridnestrju
Rupel je z Juščenkom govoril tudi o Pridnestrju, a je dejal, da volitev v tej nekdanji moldavski republiki Ovse ne bo nadzoroval, bo pa sodeloval pri pogajanjih o končnem statusu te pokrajine. Ta naj bi se začela 27. oktobra, na njih pa naj bi bili poleg Rusije, Ukrajine, Moldavije, Pridnestrja in Ovseja prisotni tudi ZDA in EU.

Pridnestrje se je namreč po spopadih, v katerih je bilo ubtih okoli 1.500 ljudi, od Moldavije odcepilo leta 1990. Mir so takrat prinesle ruske sile, ki so se postavile na mejo med Moldavijo in Pridnestrjem in se od tam še niso umaknile.