Türk je čestital organom
Srbije za njihovo uspešno dejanje in dodal, da se pričakujejo nadaljnji koraki. Foto: EPA
Türk je čestital organom Srbije za njihovo uspešno dejanje in dodal, da se pričakujejo nadaljnji koraki. Foto: EPA
Janez Janša
Premier pozdravlja aretacijo Karadžića. Foto: EPA
Stavba sodišča, kjer ponoči domnevno zaslišujejo Karadžića. Foto: Reuters
Ulice Sarajeva so preplavili navdušeni prebivalci. Foto: Reuters
Odzivi v nekdanji SFRJ

"Zato ima ta aretacija pomen tudi za prihodnje delo mednarodnega kazenskega sodišča, kjer je bila vložena obtožnica zoper sudanskega predsednika. Za Srbijo pa to predstavlja korak k ponovni vzpostavitvi svoje mednarodne verodostojnosti," je aretacijo Radovana Karadžića pozdravil Türk.

Podobnega mnenja je tudi predsednik vlade. "Dolgo pričakovana aretacija, ki ji mora slediti pravično sojenje v Haagu, je pomemben korak pri zapiranju tragičnega obdobja nedavne zgodovine Zahodnega Balkana," je dejal premier Janez Janša.

V premierjevem kabinetu so še zapisali, da Janša upa, da bodo srbske oblasti ob nadaljnjem izpolnjevanju danih zavez in tesnem sodelovanju z mednarodno skupnostjo zmogle uresničiti ves potencial integracije v evropsko družino narodov. Slovenija, ki si je med predsedovanjem Svetu Evropske unije še posebej prizadevala za jasnost evropske spodbude Srbiji, bo še naprej podpirala uresničevanje njene evropske perspektive.

Rupel: Ne pozabimo na Mladića
"Aretacija Karadžića je pomembna predvsem za Srbijo, za njeno mednarodno politično verodostojnost,« je dejal slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, ki se udeležuje zasedanja zunanjih ministrov EU-ja. Med glavnimi temami današnjega srečanja je namreč tudi aretacija Karadžića in mogoče posledice na nadaljnje približevanje Srbije EU-ju. Rupel je tudi opozoril, da EU pričakuje, da bo Srbija aretirala še preostala dva obtoženca, predvsem Ratka Mladića, ki je skupaj s Karadžićem obtožen najhujših zločinov med jugoslovansko vojno.

Aretacija dokaz resnosti nove vlade
Prijetje Karadžića je dokaz, da Srbija misili resno glede svoje prihodnosti v Evropski uniji, je v Bruslju, kjer poteka srečanje zunanjih ministrov povezave, poudaril srbski minister Vuk Jeremić. "Nova srbska vlada ima zelo ambiciozno evropsko agendo, Le dva tedna smo na oblasti, a smo zelo resni glede prihodnosti v EU-ju, kar smo dokazali včeraj."

Tudi Hrvati zadovoljni z aretacijo
Tudi Hrvaška je pozdravila Karadžićevo aretacijo. "Zadovoljni smo, ker so večletna prizadevanja haaškega sodišča, da bi Karadžića dosegla roka pravice, obrodila sadove. Sicer za zdaj ne vemo, kakšne bodo implikacije na potek sojenja in na politične procese v Srbiji," je dejal tiskovni predstavnik hrvaške vlade Zlatko Mehun.

Bosanski Srbi pozdravljajo aretacijo, radikalci napovedujejo upor

V BiH-u so občutki ob aretaciji mešani: prebivalci Sarajeva so kljub pozni nočni uri in dežju zavzeli mestne ulice, da bi proslavili aretacijo, medtem ko je Republika srbska v šoku. Iz stranke Milorada Dodika, premierja bosanskih Srbov, so tudi pozdravili aretacijo, saj menijo, da se morajo Srbi čim prej znebiti talstva njegovih zločinov. "Aretacija predstavlja pravo olajšanje. Vsi, ki so leta trdili, da je Karadžić tu in pritiskali na Republiko srbsko, ker ga ni aretirala, lahko zdaj vidijo, da ga nismo mogli aretirati, saj ga ni bilo tu."

Drugače razmišljajo v srbski radikalni stranki, kjer pravijo, da je Karadžić srbski heroj in napovedali upor proti aretaciji. Oglasila se je tudi žena aretiranega, Ljiljana Zelen Karadžić: "Rečem lahko le, da sem v šoku in dvomu." Novinarji so jo dobili v hiši njene sestre v Palah, Karadžićevo trdnjavo med vojno.

Stališča ljudi v Republiki srbski glede aretacije Karadžića so sicer deljena. Predsednik nacionalistične Srbske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić je dejal, da je šokiran in razočaran.

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH-u Miroslav Lajčak je dejal, da je aretacija zelo pozitivna novica za BiH in celotno območje, in dodal, da prijetje Karadžića dokazuje, da pravica doseže vsakogar. "Čeprav sta dva ubežnika, Ratko Mladić in Goran Hadžić, še vedno na prostosti, je jasno, da je to začetek konca najbolj kritičnega poglavja v BiH-u," je dodal Lajčak.

"S tem se vrača zaupanje v pravico. To pomeni stabilnost za BiH," je aretacijo pozdravil tudi bošnjaški član predsedstva BiH-a Haris Silajdžić. Z aretacijo so zadovoljne tudi matere žrtev iz Srebrenice. "Nocojšnji dogodek je dokazal, da se vojni zločinci ne morejo večno skrivati," je dejala Kada Hotić.

K. T./A. P.

Odzivi v nekdanji SFRJ